A Váritól 10 kilométerre fekvő Benén újabb fontos állomására érünk Rákóczi-szabadságharcnak: a hagyomány szerint 1703. május 22-én a kurucok itt futamították meg a Maróthy István főszolgabíró vezette hajdúkat. 1703 júliusában a felkelők éppen itt keltek át a Borzsán.

Erről Rákóczi is megemlékezett emlékirataiban: „Az volt a szándékom, hogy a várost kettészelő Borsova folyót teszem fedezékemmé. Kimerült lovasaim és a sáros utaktól elfáradt gyalogságom már kezdett lenyugodni, mikor a szomszédos kis városból, Beregszászból érkező menekülők hírül hozták, hogy a Montecuccoli-ezred már odaérkezett. Erre a hírre összegyűjtöttem csapataimat, lerontottam a hidat, és őröket állítottam.”

A vidék egyik legkiesebb Árpád-kori faluja is csodaszép templommal rendelkezik, míg a központban Pintér László fafaragó hét vezért ábrázoló szoborcsoportja emlékeztet 1100 éves beregi múltunkra.

Benét déli fekvése és adottságai miatt Tokajhoz szokták hasonlítani, így nem véletlen, hogy több család is foglalkozik borkészítéssel. A benei falusi turizmus szervezője Balogh Ida (+380505965756) és Szuhán András (+380950029781), szállás és étkezés ügyében őket kell keresni. Hagyományosan június utolsó hétvégéjén tartják a Barackfesztivált, amelyen többek között barackevő versenyt rendeznek.