Az ezeréves határ közvetlen közelében, Erdély legkeletibb településén, a Gyimesekben van egy birtok, amely életre szóló élményt hagy a látogatójában. Ez Hargita megyében Bükklokán a Piposz Birtok, illetve a Piposz Tanya, ami egy különleges hely osztálykirándulások, nyári táborok szervezéséhez.

Az útirány Csíkszereda-Csíkszépvíz-Gyimesfelsőlok, s miután elhagytuk e települések között kiépített szerpentineket, és az utolsó fordulónál eléjük táruló szemet gyönyörködtető látványt is, jobbra letérve a Gyimesek első kis településére, Bükkloka felé folytatódik az utazás.

Körülbelül négy kilométer után elérkezünk a PIPOSZ-TANYA haragos zöld fenyvesekkel, messze kéklő hegyekkel körbezárt vendégházaihoz. Az épületekben 66 főt tudnak elhelyezni, pótágyakkal együtt összesen 72 főt.

Enni, inni, szórakozni, kilépni a rohanó világból néhány napra – erre tökéletes a Piposz Tanya.

Szálláshelyek

A főépületben 7 szoba található, amely az étterem fölött helyezkedik el. A vendégház két szintből tevődik össze az emelet és tetőtér. A folyosóról nyílnak a szobák illetve a fürdőhelyiségek is. A vendégházban a fekvőhelyek száma 28 fő részére biztosított és a póthelyekkel együtt 34 fő részére.

További szálláslehetőség a közeli kisházikók, amelyek 2 db egy személyes ágyat tartalmaznak, szám szerint 7 db házikó, tehát 14 embernek ad szállás lehetőséget.

Pár méterre a vendéglőtől a tó partján található a VIP lakrész, amelyhez pár lépcsőn keresztül tudunk eljutni. Itt 3 szobában összesen 10 személy részére tudnak szálláslehetőséget biztosítani.

Az épület előtt található egy nagy fedett terasz, ahová kiülve lehet gyönyörködni az elénk táruló tájszépségébe, valamint az ébredést kellemesebbé tevő madarak énekét hallgatva a víz csobogása közepette töltődhetünk fel izgalmakkal teli induló napra.

Vendégház mögött saját terasszal rendelkező 4 db apartman is található, melyek külön – külön bejáratúak.

A főépület mellett helyezkedik el az úgynevezett „Hobbyt lak”, amely a föld alá épült, pár méterrel a vendégháztól, itt 2 szobában 4 személyt tudnak elszállásolni. Ebben a földalatti házikóban a szálláshelyek száma összesen: 6 személy részére biztosított.

Étkezés

Az étkezés a főépületben található ebédlőben található, amelynek külön lépcsős bejárata van. Az ebédlő családias hangulatához hozzá járul egy fatüzelésű kandalló, mely látványa és melegsége szívet melengető. Az étkezés során a körülvevő fenyvesek látványában is gyönyörködhetünk a nagy ablakokon keresztül, mely biztosítja napközben a természetes fény által megvilágítva a művészi rajzok, festmények, alkotások nézegetését, illetve a foglalkozások hangulatát is emelve.

Az étkezés 8 db asztalnál történik, a maximális kihasználás esetén 56 fő tud leülni, de további pótasztalokat is el tudnak helyezni a vendéglátók.

Igazi finomságokkal, erdélyi és csángó ételekkel várják a vendégeket, ráadásul az ételek nagy része a tanyán lévő farmról származnak. A levesek közt paraszt csorba, gombóc csorba, erdélyi csorba, tárkonyos pityóka leves, laskaleves is megtalálható a kínálatban.

Az étel allergiával küszködő, illetve a vegetáriánusok, vegánok esetén külön készítenek ételeket, azonban ezeket előre kell jelezni. Étkezések mellé forrásvizet biztosítanak illetve reggelire gyógynövény teát adnak.

Programlehetőségek a közelben

A programokra, környékbeli kirándulásokra minden alkalommal túravezetőt biztosít a tanya.

1. Piposz történelmi-földrajzi túra, túravezetővel, 15 Ron/fő, 3-4 óra.

Túrázni a Tatros forrásához a magyar stratégiai „hadiúton”, át a „vízelválasztón” egészen a „motor sirülőig” majd a „Szerelmesek kútja” után, a Szellő tetőre (1505m), valamint a csoport erőnlétét figyelembe véve hosszabb túra is szervezhető.

2. Piposz Unimogos túra, túravezetővel, 150 Ron/fő, 6-7 óra.

Túrázás kezdete a magyar stratégiai „hadiúton”, keresztül, érintve a „vízelválasztót” valamint a „motor sirülőt”, ahol megállva kortyolni lehet a „Szerelmesek kútja” forrásából. Folytatva az utat a szoroson beérkezünk Kostelekbe az első csángó településre, mely még jobban el van zárva a világtól, mint a Gyimesek. Alkalom van, aki akar szóba elegyedni a csángókkal, lehetőség van a római katolikus templom látogatására. Majd folytatjuk az utunkat Gyepece és Magyar-Románcsügés felé. A kis településeken végig menve elérkezünk a zöld határhoz, ahol elénk tárul a Horti Miklós által ültetetett fenyőhatár. Visszafele a ki nem hagyható vízparti sütögetés mellett elfogyasztjuk az ebédünket és italunkat, majd indulás hazafelé a birtokra.

3. Gyimesi program, túravezetővel, 20 Ron/fő (belépők).

Gyimesbükk, 1000 éves határ, Rákóczi vár romjai, Skanzen, Vízesés, Tájházak. Útközben érdemes meglátogatni a Gyimesfelsőlokon lévő Szent Erzsébet Líceumot és a Sziklára Épített Házat ahol Berszán Atya kérésünkre mesél az ott tanuló gyermekek életéről és az iskola megalapításáról. 30 km-re van az 1000 éves határ, a programba szereplő helyszínek az odavezető fő útvonalon illetve, az onnan letérő patakokon találhatok. Visszafelé a Piposz pékséget látogathatjuk meg, ahol a különleges erdélyi “vert” házi kenyeret készítik, és megkóstolunk meleg süteményeket, amelyeket akkor készítenek nekünk a forró kemencében. A friss falatok után lehetőség van, aki ki szeretné próbálni a bob pályát, mely Románia legnagyobb bobpályája.

Ez a kirándulás nem vesz igénybe egész napot, így vacsora előtt lehetőség van kipróbálni magunkat a Piposz kalandpályán és a 2×300 m lecsúszó pályákon. A PIP Kalandpark már a birtok területén van. Mik is vannak parkban? Egy gyerekpálya várja a 130 cm-nél magasabb gyerkőcöket, a felnőtt pálya 150 cm-nél magasabb kalandvágyóit várja és az izgalom fokozását a tiroli pálya adja, melyre szintén 150 cm-nél magasabbak jelentkezhetnek.

4. Gyilkos-tó-moldvai víztározó túra.

Békás-szoros, Gyilkos-tó: 125 km-re van a birtoktól. Útközben: madéfalvi emlékmű, Maros forrása, gyergyói-vízimalom. A Békás-szorosnál lehetőség van fotózni és az útközben látható vízeséseket, sziklaképződményeket megtekinteni, valamint a szoros szikla szirtjeivel megismerkedni. A Gyilkos-tónál a legenda megismerése után szintén lehetőség van fotózni, ebédelni, vásárolni, sétálni a tó körül.

5. Csíkszereda és környéke túra, túravezetővel, 50 Ron/fő.

Reggeli után, első állomás a Határőr Múzeum Csíkszépvízen, utána Csíksomlyó

Kegytemplom, majd a borvízforráshoz indulunk, igény esetén séte a gerincre, ahol ahol Pünkösdkor a magyarok összegyűlnek. Ezt követően irány Csíkszereda, ahol ebédelünk és ebéd után az Angyalkás templom, Csíki Székely Múzeum vagy is a Mikó-vár felfedezése következik. Csíkszereda a birtoktól 30 km-re található.

6. Tőzegláp és Bálványos túra.

A birtoktól 90 km-re található, útunk során meglátogatjuk Bálványosfürdőt, Szent Anna tót és a tőzeglápon végigsétálunk. Útközben van Tusnádfürdő, ahol megkóstolhatjuk az ismert ásványvizet, majd visszatérünk a birtokra.

A tábor utolsó napján pedig csángó bált rendeznek a vendéglátók, ahol megpróbáljuk bemutatni a zene és tánc világunkat úgy, hogy mindenki egy keveset belekostól az egészbe.

Hazafelé vezető úton érdemes megállni még Szejkefürdőnél. Itt a székely kapuk alatt sétálvaeljutunk Orbán Balázs sírjához, megnézhetjük az Erdély mini parkot. Farkaslakán a Trianon emlékmű, valamint a Tamási Áron sírja és szülőháza, majd Korondon a kirakodó vásárt megtekinteni. Parajdi sóbánya és szovátai Medve-tó látogatása. Egy napos túra.

Piposz Tanya az árak teljes ellátással értendők, napi 3x bőséges étkezéssel: 10.000-12.000 Ft/fő/nap. A reggeli, vacsora a szálláson történik, ebédet általában előre készített csomagokban osztják ki, mivel egész napos túrákkal készülnek.

Bármilyen további információval szívesen állunk rendelkezésükre.

Piposz István és lelkes csapata!

Tel.: 00-407-235-72035

https://piposzbirtok.ro/

https://www.facebook.com/people/Piposz-Tanya/100089017962017/