Tarcal honfoglalás kori település, a Zempléni-hegység legdélebbi peremén fekszik. A világhírű Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legkiválóbb bortermelő helye. A birtokot Árpád ajándékozta Turzul vezérnek egy lovasversenyben elért győzelem fejében. A község építészeti emlékei nagyrészt a Rákóczi-családhoz fűződnek, majd a birtokok elkobzása után a koronauradalomhoz kötődik a történetük.

A volt királyi birtokközpont hangulatos mezővárosi jellegével, csodálatos geológiai képződményeivel és természetvédelmi területein fellelhető változatos állat- és növényvilágával, téli és nyári sportolási, turisztikai lehetőségeivel különleges élményt nyújt akár családi, akár barátokkal történő kikapcsolódáshoz.

Tarcal fontos szerepet tölt be a térségben, amit elsősorban a minőségi borászatnak és a turizmusnak köszönhet. A pincesoron jobbnál jobb termelők ízletes borait kóstolhatják meg a látogatók, melyhez színvonalas szálláshelyek és igényes programok társulnak. A település 2002-ben a Világörökség része lett.

Tarcalon a kiváló szálláshelyek mellett a wellness szerelmeseinek is kedveznek a lehetőségek: említsük akár a település központjában levő Andrássy rezidenciát vagy a Gróf Degenfeld Kastélyszállót és Szőlőbirtokot. Az Andrássy-rezidencia – régebbi nevén Andrássy-kúria egy főúri udvarház, mely az 1830-as években került az Andrássy család tulajdonába; ők alakították ki az épület jelenlegei formáját. A lakóépület alatt boltozatos pinceszint található, melyből többágú pincerendszer nyílik. Falai és oszlopai az elmúlt időről mesélnek, sugallják, hogy az épület jóval idősebb, mint ahogy arról az írásos emlékek beszámolnak. Felújítását követően igazi gyöngyszem lett Tarcal központjában. Napjainkban magas igényeket kielégítő ötcsillagos wellness-szálloda, étterem és borászat rejlik az ősi falak között.

A német-magyar származású grófi család első osztályú szőlőbirtokaival jelentős szerepet játszik ma is Tokaj-Hegyalja életében. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló és Szőlőbirtok jelenleg is a család tulajdona. A birtok parkjának közepén található az egykori kúria, amely helyt adott a Tarcali Vincellérképző Iskolának 1873-tól 1953-ig. Napjainkban négycsillagos szállodaként üzemel.

A patinás, antik bútorok között valódi időutazásban vehetnek részt az idelátogatók: a korhű szalon és könyvtár az igazi 19. századi miliőt idézi. A vendégek kikapcsolódását szabadtéri medence, teniszpálya, pincetúra, és különféle szabadidős programok biztosítják.

A Gróf Degenfeld Kastélyszállóból sétaúton közelíthetjük meg a barokk Terézia-kápolnát, mely a Henye dombon található a központi tértől 15 perc sétára. Gróf Grassalkovich Antal építette uralkodójának, Mária Teréziának hálaként, az általa nyújtott adományokért. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. Minden évben október 15-én a hagyományos szüretkezdő napon a katolikus hívők búcsújárással tisztelegtek a szent előtt. Az épület barokk stílusú, ovális alaprajzú, a homlokzatán alacsony toronnyal. A bejárat feletti gerendás szerkezetű karzatra kis falépcsőn lehet feljutni. A Terézia-kápolna 2016-ban nyerte vissza régi pompáját.

Tarcalon a vendégszeretetet élvezve séta közben elérhető minden nevezetesség. Érdemes útba ejteni a főút melletti Rákóczi-borházat, mely jelenleg a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnek ad helyet. Jung János tervei alapján a 18. század második felében épült, a Rákóczi udvar szüretelő házának szerepét töltötte be. Ekkor alakították ki azt a négyágú pincét is, melyhez bekötötték a 14-15. századi labirintuspincéket is. A ház földszintjén pillértámaszos, négy boltmezős présházat építettek ki, itt dolgozták fel a koronabirtok szőlőtermését.

A Rákóczi út 4. szám alatt található 5 Puttonyos Borfalu, egy öt épületből álló komplexum, mely eredetileg Tassonyi-kúria néven egy középnemesi család lakóháza volt melléképületekkel. Jelenleg turisztikai, borturisztikai és közművelődési feladatokat ellátó intézmény. A itt található infopontnál vezetővel történő csoportos vagy egyéni séták egyeztethetők; megtekinthető a Kemencés ház és a helytörténeti gyűjtemény, emellett időszakos kiállításokkal is kedveskednek a látogatóknak.

A kiváló borok kedvelőinek a szervezett bortúrákon kívül kihagyhatatlan élményt nyújt a 2018-ban Magyarország legszebb szőlőbirtokának választott Basilicus szőlőbirtok. A birtok hét hektár hat dűlőben, ahol mind a hét Tokajban engedélyezett híres szőlőfajtát művelik biomódszerekkel. Nevezetesen: furmintot, hárslevelűt, sárgamuskotályt, kövérszőlőt, zétát és kabart, továbbá purcsint. A tarcali birtokközpont a Könyves Kálmán utcán található, ahol nemcsak pincebejárást és kóstolókat, tokaji mesterkurzusokat tartanak, hanem fedett grillterasszal, látványpincével is várják az érdeklődőket.

Áldó Krisztus szobor és sétány

2015-ben került felállításra az egész Európában egyedülálló 8,5 méter magas, 50 tonnás Áldó Krisztus szobor. Öt darab gránittömbből készült a gigantikus alkotás, Petró Attila vállalkozó adományozta Tarcal településnek. A központból a kihelyezett táblákat követve, a zarándok és panoráma sétányon tett rövid túra után a hegy tetejéről festői körpanorámás kilátás nyílik a településre és Tokaj-Hegyaljára. 2015 tavaszán Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl, októberre pedig a hozzá vezető sétányt is kialakították. Két útvonalon közelíthető meg, az egyik 561 méter, a másik 377 méter hosszú. Növényekkel parkosított, gyümölcsfákkal és díszfákkal körülölelt útszakasz vár minden idelátogatót. A parkosítás során 96 darab gyümölcsfa, 18 darab díszfa, 1837 darab cserje, 1957 darab évelő és 3120 darab virághagyma került telepítésre.

A Fő utcáról táblák jelzik a sétány kezdeténél kialakított parkolót, mely a 38-as úttal párhuzamos Könyves Kálmán utcában van, a két templom között. Út közben a szépen kialakított, fából készült padokon pihenhetünk meg, és gyönyörködhetünk a kilátásban. Az idősek és mozgáskorlátozottak számára a feljutást az önkormányzat elektromos járműve segíti, mely külön igényelhető. Ugyanezen az útvonalon látogatható a sétány közelében található  tarcali Bányató és a hegy oldalában kialakított Aréna is.

Ha már mindent láttunk, irány erre tovább: Sátoraljaújhely