Ha Székelyudvarhelyen kirándultunk és visszafelé tartunk Magyarország irányába, Segesvárnak is mehetünk. Ez azért érdekes, mert Segesvár előtt megállhatunk a Petőfi emlékhelynél. Sokan azt mondják, hogy Petőfi sírja. Ugye Petőfinek a testét vagy földi maradványait nem találták meg, nem tudjuk a mai napig, hogy valóban itt esett el, vagy az az elmélet igaz, hogy tényleg elhurcolták, és később Oroszországba került, és ott még családot is alapított. Volt egy ilyen elmélet is. Mindenesetre a hivatalos tudományos álláspont szerint Petőfi elesett Segesvárnál, és a mai napig friss koszorút találni mindig az emlékhelynél, a segesvári csatánál, a Petőfi emlékhelynél.

Segesvárott a városba beérve mindenképpen érdemes egy kellemes sétát tenni. Segesvár történelmi központja 1999 óta a Világörökség része. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, melyeket 930 m hosszú várfal köt össze. Mindegyik torony a védelmére kijelölt céh nevét viseli. Az Óratorony, egyben a vár főbejárata, a középkori városi tanács székhelye volt.

A többi toronytól eltérően nem a céhek védték, hanem a városi katonaság. Eredetileg a 14. században épült; az 1677-ben az előző évi tűzvész következtében újjáépítették. A tető színes cserepei az 1897-es restaurálás alkalmával kerültek a helyükre. Az órát Johann Kirschel készítette 1648-ban. A toronyban jelenleg múzeum található.