Fenyvesek ölelik körül, a tetején szikráztak a nap sugarai. A Szent Anna-tó Délkelet-Európa egyetlen épségben megmaradt vulkáni krátertava, mintegy 950 méterrel voltunk a tengerszint felett. A majdnem szabályos kör alakú tóban nyáron százak fürödnek, van aki szerint nem is hideg a forró nyári napokon a víz.

Forrása nincs, vizének utánpótlásáról a környező hegyek tavaszi hóolvadása gondoskodik. A tó északi partján megindult a feltöltődés, fenekét vastag iszapréteg borítja. Innivalót vinni kell, de átöltözőkabint építettek, hármat. A tó mellett található a Szent Anna-kápolna, ahol minden évben Anna-napi búcsút rendeznek, melyre katolikus hívők tömegei zarándokolnak el. Sokan visznek grillezőt, és finomságokat sütögetnek a tóparti erdő tisztásain.

A legenda szerint régen a Szent Anna-tó helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állt. Vele átellenben, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt, ennek romjai ma is láthatók. Két testvér lakott a két várban, akik folyton vetélkedtek egymással. A bálványosi testvér egyszer az egyik vendégétől kockán elnyerte a gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóját, melyet hat paripa húzott.  A másik testvér nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak, hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval. A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Egy fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintó elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára. Amikor a várúr másodszor is rávágott, Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. Az átok megfogant, és a vár elsüllyedt, a helyén pedig gyönyörű tó keletkezett