A Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében Kreatív Rajzpályázat egyik kedvelt motívuma volt a csodaszarvas. Virányi Csenge is ezt a címet adta rajzának, amivel tizenötödik helyezést ért el a zsűri értékelése alapján. A debreceni lányt arra sarkallja ez a siker, hogy komolyabban foglalkozzon a rajzzal, akár felnőtt korában is.

– A Csodaszarvast rajzoltad meg, miért rá esett a választásod?

– Tanultuk az iskolában a Csodaszarvas legendáját, és nagyon tetszett, hogy ő vezette el a magyarokat az új hazájukba. Próbáltam megrajzolni a szarvast, magyaros díszítő elemekkel, csillagokkal, virágokkal. A színezést vízfestékkel készítettem. A pályázatomat a rajztanárom segített elküldeni.

– Több százan küldték el rajzaikat, te tizenötödik lettél. Felfogtad már, mekkora sikert értél el a Határtalanul pályázatán?

– Meglepett, amikor megtudtam, de nagyon örültem neki, hogy ennyi rajz közül az enyém ilyen elöl tudott végezni a zsűri szerint. Arra gondoltam, hogy folytatni szeretném a rajzolást, és felnőtt koromban is ezzel akarok foglalkozni. Remélem, hogy sikerülni fog a tervem.

– Milyen lehet szerinted az anyaországon kívül élni?

– Az biztos rossz, hogy magyarként egy másik ország területén kell élned, idegen nyelven kell tanulnod, messze a hazádtól. De ők is ugyanolyan magyarok, mint mi, csak területi határ választ el minket egymástól, az meg leküzdhető akadály.

– Volt már lehetőséget határon túli magyar helyre eljutni?

– Erdélyben már nyaraltunk a családommal, ezért is volt jó ezen a rajzversenyen elindulni, mert ott láttam a mostani Magyarország területén kívül élő magyarokat, akikkel jó érzés ugyanúgy gondolkodni, összetartozni. Büszke vagyok arra is, hogy sok magyar feltaláló híres lett, mi találtuk fel a C-vitamint, a Rubik-kockát és sok más hasznos dolgot.