A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2020 októberében hirdette meg először a Határtalanul programhoz kapcsolódó kreatív rajzpályázatot, amely ismét nemzetpolitikai sikertörténet lett, hiszen rengeteg pályamű érkezett be az anyaországból és a határon túlról.

Azt követően a rendezésből hagyomány lett. Pályázni lehetett saját készítésű rajzzal, festménnyel, fotóval, fotómontázzsal és bármely olyan technikával készült művel, amelyet PDF – vagy bármely Windows alkalmazásban megnyitható – formátummal rendelkezik. A fájl maximális mérete: 10 MB lehetett. Pályázati feltétel volt a külhoni vagy magyarországi tanulói jogviszony.

A pályázat kiírói azt várták a pályázóktól, hogy tanulmányaik és a személyes benyomásuk alapján, megjelenítsék gondolataikat a magyar-magyar kapcsolatok építéséről, az összetartozás értékéről. Emellett természetesen bizonyítaniuk kellett tehetségüket és kreativitásukat is a rajz elkészítése során.

A pályázat célja az összetartozás élményének megélése és az egységes Kárpát-medencében gondolkodás erősítése volt. A pályázóktól azt várták, hogy tanulmányaik és a személyes benyomásuk alapján, felhasználva tehetségüket és kreativitásukat, megjelenítsék gondolataikat a magyar-magyar kapcsolatok építéséről, az összetartozás értékéről.

A Határtalanul kreatív pályázat döntőjébe mintegy félezer színvonalas alkotás került.

“Magyarok a Kárpát-medencében” II. kreatív rajzpályázat eredménye:

1. helyezett: Lelkes Eszter – Borvidék

Magyar Tannyelvű Iparművészeti Szakközépiskola – Gúta, Felvidék

2. helyezett: Dávid Imre Arnold – Történelmi Magyarország

Gyulakuti Általános Iskola – Gyulakuta, Románia

3. helyezett: Gricza Kamilla Anna – Magyarok a Kárpát-medencében

Beregszászi Bethlen Gábor Líceum – Beregszász, Kárpátalja

Az eddigi rajzpályázatokra érkezett alkotásokból készült már naptár is. Most pedig egy csodás kiállítás nyitotta meg kapuit a De La Motte kastélyban, Noszvajon. 

Egészen április végéig lehet megtekinteni a kastély legszebb termeiben a legjobb alkotásokat, ingyenesen.