Nehéz, de kellemes problémát okozott a Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében Kreatív Rajzpályázat zsűri tagjainak, hogy a 350 bemutatott pályázat közül kiválasszák a tárgyi jutalmat érő első harminc pályaművet. Urbán Írisz „Hazám, hazám, te mindenem!” című rajzával, huszonhetedikként került be a legjobbak közé.

Századokon átívelő gondolatok

„Hazám, hazám, te mindenem!” – a világhírű spanyol operaénekes, Plácido Domingo is elénekelte magyarul Erkel Ferenc Bán bán című operájának híres áriáját, amit korunk egyik népszerű nemzeti rock-zenekara, a Kárpátia is újragondolt. Az opera szövegkönyvének írója, Egressy Béni, maga is részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, a XIX. században megfogalmazott őszinte, tipródásokkal teli, hazaifias gondolatokat máig magáénak érezheti a Kárpát-medence magyarsága, különösen érdekes tehát Urbán Írisz témaválasztása, amit a Határtalanul zsűrije a legjobb harminc közé sorolt a kivitelezés után.

A sokszínű Magyarország

A jánoshidai tanuló a történelmi Magyarországot formázta meg. Magát a Nagy-Magyarország formát a nemzeti színekkel, pirossal, fehérrel és zölddel töltötte ki az alkotó, minden hátterében pedig Magyarország címerének egy darabja látható, rajta a koronázási jelképpel, a pajzson nyugvó Szent Koronával. A történelmi Magyarország, a piros, fehér, zöld trikolor és a címer is a magyarság fontos kifejező eszköze, mindezt még érdekesebbé teszik a hagyományos, zömében virágmintás, sokszínű és formájú magyar motívumok.

Az összetartozás értéke

A pályázók zöme egy-egy konkrét történelmi eseményt, magyar mondát vagy tájat segítségül hívva közelítették meg a magyar-magyar kapcsolatok és az összetartozás értékének kérdéskörét. Urbán Írisz inkább filozofikus oldaláról ragadta meg a témát, amihez találóbb címet nem is választhatott volna; minden benne van, és az ember, ha megáll egy pillanatra, végig gondolhatja, hogy neki mit jelentenek ezek a sorok: „Hazám, hazám, te mindenem! Tudom, hogy mindenem neked köszönhetem.”