A Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola hetedikes diákjai Erdélyben és a Partiumban jártak június 3-6. között a Határtalanul! programnak köszönhetően. Az út sok szervezést igényelt de a diákok olyan élményekkel térhettek haza, melyre hosszú éveken keresztül szívesen fognak emlékezni, sokuk számára ez volt a legszebb 4 nap a tanévben.

NÉGY NAP, amely bevéste magát szívembe és emlékezetembe. Négy nap, amely sok-sok előkészületet és utómunkálatot igényelt. Négy nap, melyet Erdélyben tölthettem, életemben először, negyven lelkes, érdeklődő, a világ szépségeire nyitott, huncut kamasszal és három kollégámmal. Négy nap, mely alatt a 7. c (saját osztályom) és a 7. a osztály diákjai között újabb barátságok köttettek, én közelebb kerülhettem három kollégámhoz, akik a kísérői feladatokat látták el velem, és mind a negyvennégyen megtapasztalhattuk, milyen varázslatos élmény az utazás. Négy nap, melynek közös értékelésekor mindannyian azt mondtuk, akár holnap is újra útra kelnénk oda együtt! Négy nap, melyet mindannyian másként éltünk meg, éltünk át, de mindannyiunk lelkében mély nyomokat hagyott. A négy nap lenyomata, megélése és emlékei jelennek meg egy kedves diákom írásában. Háló Zita Éva az út projektvezetője, a 7. c osztály osztályfőnöke.

Erdélyi kirándulás – Sági Fanni Alexandra 7. c osztály

Ez a kirándulás, óriás túra, tanulmányi út rengeteg szervezést, telefonálást, mérgelődést, sőt szerintem álmatlan éjszakát is, okozott tanárainknak, főképpen a 7. c osztályfőnökének, Zita néninek, aki – a lehető legnagyobb szakértelemmel – az egészet szervezte és irányította. Természetesen mérhetetlen izgalommal készültünk az útra, és picit félelemmel teli várakozást jelentett nekünk, diákoknak is. Utólag már a felfokozott érzelmek érthetetlenek, hiszen minden a legnagyobb rendben ment.

A hajnali, ötórai indulást követően, délelőtt 10 órakor már kiszálltunk a kényelmes autóbuszból Nagyváradon, a csodálatos csipkés házfalakkal büszkélkedő, szeceszsziós városban. Ady városa egy kis gyöngyszem marad számomra, habár rendkívül sajnálom, hogy a sétálóutcáján látható, életnagyságú szoborcsoport közé, mely Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást, a Holnap irodalmi társaság meghatározó személyeit ábrázolta, nem sikerült odaülnöm. Ha eljutsz oda, olvasó, ezt ne mulaszd el! Délutánra értünk a Magyarremetén található, faházas kempingbe, mely hideg, de annál érdekesebb volt, hiszen félelmetes volt a közeli erdő, az erdélyi medveveszély, illetőleg a házakon kívül lévő toalett és fürdő. Második napunk túrázással telt, gyönyörű helyeken jártunk: a Pádisfennsíkon, megcsodáltuk e karsztvidék hatalmas dolináit (víznyelőit), barlangjait. Ellátogattunk a Medve- barlangba, ahol a sok-sok érdekes cseppkő mellett egy őskori medvecsontvázat is megszemlélhettünk…

A teljes beszámolót a dunakanyarregio.hu oldalán ide kattintva olvashatja.