Sallai Krisztina a hatodik helyen végzett rajzával a Határtalanul Program pályázatán, ahol az első harmincat díjazták a szervezők. Az aradi lányban szégyenérzet is volt, amikor meglátta, hogy milyen műveket előzött meg Ezer gyökér összeköt című munkájával. Meghatározó élmény számára a siker, amit elért, akárcsak az aradi vértanúk tiszteltére rendezett megemlékezés, amin tavaly részt vett.

– Milyen témák jártak a fejedben, amikor belekezdtél a Határtalanul pályázatba?

– A Magyarok a Kárpát-medencében témát hallva először a világszerte ismert magyar találmányokra és azokra a kiemelkedő eredményekre gondoltam, melyeket a magyarok értek el. Végül azért lett az Ezer gyökér összeköt minket, mert ki akartam fejezni, hogy az országhatárok nem jelentenek akadályt, olyan sok szál tart össze minket a Kárpát-medencében.

– A három hulló falevél jelent valamit?

– Több ismerősöm is rákérdezett a három falevél jelentésére. Volt, aki szerint azok jelképezik a kivándorolt magyarokat, és azért három, mert három a magyar igazság. Eredetileg nem szántam nekik külön jelentést, az is véletlen, hogy pont három van. Azokkal szerettem volna szemléltetni, hogy míg a zöld levelek virulnak, addig a mellettük levő sárga levelek száradnak el, egyre kevesebb élet van bennük.  

– A legjobb harminc közé, ott is a hatodik helyre kerültél a pályázatoddal egy erős mezőnyben, láttad a többi rajzot?

– Igen, és amikor megláttam a többiek alkotását, kicsit szégyelltem, hogy egyáltalán beküldtem a sajátomat, hiszen rengeteg az enyémnél sokkal jobb rajzot láttam – ezért nagyon meglepett az eredmény. Szerintem nem a rajzolási készségem miatt választották a legjobb harminc közé a munkámat, hanem az ábrázolt ötlet miatt.

– Azért büszke lehetsz. Más művészeti ágazatban tehetségesebbnek tartod magad?

– A rajzolást csak hobbi szintjén csinálom. A zenével szeretnék komolyabban is foglalkozni, ugyanis zongorázom.

– Hogy ápoljátok a tizenhárom vértanú emlékét Aradon?

– Mi, aradi tanulók minden évben iskolai szinten részt veszünk az október 6-ai ünnepségen, melynek során megemlékezünk róluk. Az önkéntes diákok feladata a Vesztőhelyen felállított emlékmű és a Szabadság-szobor koszorúzása. Megtiszteltetés volt számomra, hogy idén én is kivehettem a részemet ebből a feladatból. A vértanúk hősiessége sok év után is inspiráló. Tavaly volt a 170. évforduló, amiről fáklyás felvonulással emlékeztünk meg. Kiváltságnak éreztem, hogy én is a felvonulók közt lehettem.