A kirándulást tervező iskolák, osztályok számos utazási iroda csomagajánlatai közül válogathatnak, oldalunkon segítséget kívánunk nyújtani a kereséshez a szolgáltatók kínálataiból. A Csillagösvény Utazási Iroda muravidékre is kínál 3 vagy 4 napos túráka, gasztro és történelmi kalandozás részesei lehetnek azok, akik ezt választják.

1. nap: Lendva – Bántornya – Bakónaki-tó – Tótkeresztúr Lendvára, a szlovéniai magyarság szellemi központjába utazunk. A Bánffy-Esterházy várkastély innen néhány percre van: megtekintjük benne a néprajzi gyűjteményt, ahol a híres Kerka-vidéki, Trianon által kettévágott tájegység, a különleges népművészettel büszkélkedő Hetés tájegység szőtteseit is megcsodálhatjuk. Lendva híres szülötte Zala György, a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója (sok egyéb műalkotás mellett), az ő számára egy külön emlékszoba van berendezve, ahol fő műveinek méretarányos makettjeit láthatjuk. Felkeressük a Lendva-hegyen található Szentháromság kápolnát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mura-folyó völgyére. A kápolnában Hadik Mihály törökverő vitéz mumifikálódott testét is láthatjuk üvegkoporsóban. A belváros további érdekessége (kívülről látjuk őket) a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral, valamint a Makovecz Imre által épített kultúrpalota és a mellette álló, és a ma kiállítóteremként működő egykori zsinagóga. Ha a csoport vállal hasonló korú diákokkal való találkozást, megteremtjük a lehetőséget egy helyi kéttannyelvű (magyar-szlovén) iskola meglátogatáshoz, ahol a diákok mesélnek településükről, és mi is bemutatjuk településünket és iskolánkat. Átadjuk ajándékunkat, amellyel emlékezetessé szeretnénk tenni a találkozást. Meglátogatjuk Bántornya Árpád-kori templomát, ahol lenyűgöző románkori freskókat láthatunk. Muravidék jellegzetes péksüteménye a kerek perec, amely ma ünnepi eledelnek számít – nem létezik esküvő kerek perec nélkül. A zsitkóci kenyér is nagyon híres. Lényeg, hogy frissen süljön, utána egy hétig is eltart. A Dobronak település határában található Bakónaki-tótól elsétálunk a közeli erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához. A tónál energiapark működik, ahol különböző szervi bajokat lehet orvosolni. Felkeressük Nada Harit, aki már a negyedik nemzedék tagjaként préseli Tótkeresztúron (Križevci) a tökmagolajat. Hagyományosan kővel darálják, majd vízzel és sóval dagasztják, 110 °C-on pirítják, és utána két kő között préselik. Mi is megfigyelhetjük a tökmagolajsajtolás folyamatát.

2. nap: Nagytótlak – Bokrács – Mura csónaktúra (vagy Márkusháza) – Belatinc Nagytótlakon, egy kis dombon, a templomos lovagokat idéző 13. századi Szent Miklós körtemplomba belépve, magával ragadó a gótikus faliképek szakrális világa. Bokrácson a Tremel Parasztgazdaságba látogatunk. A mezőgazdasági üzem termelése egészséges hazai nyersanyagok, félkész termékek és termékek előállítására irányul, amelyeket elsősorban ételek elkészítésére használnak. A házikertben főleg szezonális zöldségeket állítanak elő. A Gyümölcsösben cseresznye, alma, körte és szilva található. Különböző gabonákat vetnek a mezőkön, amelyekből kenyeret sütnek, és kiváló húsú kiváló minőségű. A hazai tenyészsertésből szárított hústermékeket állítanak elő: Muravidéki sonkát, stb. Nagy hangsúlyt kap a “Limousin” nevű marhahús előállítása. Fakultatív csónaktúra a Murán: Korong falucskánál vízre szállunk, ismerkedünk a Mura változatos élővilágával, miközben gyönyörködünk a páratlan muravölgyi tájban. Kikötünk a régi Babič-féle vízimalomnál, amely immár száz éve folyamatosan őrli a környékbeli emberek lisztjét. Kisvártatva kikötünk a Mura másik partján, ahol közös piknikre hívnak bennünket. A Belatinctól alig kőhajításnyira fekvő Murasziget (Ižakovci) a végállomás. (A fakultatív program díja kb. 20 euró/diák.) VAGY Látogatás a Kodila sonkaüzemben, Márkusházán. Itt készítik a hagyományos módon pácolt, hidegen füstölt és legalább fél évig érlelt házi sonkát, amely európai hírnévre is szert tett: a „Muravidéki sonka” EU-s oltalom alatt áll. Ezenkívül pástétomot, tepertőt és bélest is készítenek. A Vendvidék legjelentősebb települését, Belatincot (Beltinci) a Bánffyak, a Csákyak, majd a Zichyek birtokolták. Szent Lászlóról elnevezett barokk-neobarokk temploma Muravidék egyik legjelentősebb alkotása, amely a Zichy család temetkezési helyéül is szolgált. A szomszédos telken áll a négy sarokbástyás Zichy-vár, amelynek a középkorban védelmi szerepe lehetett, egykor vizesárok vette körül. A legenda szerint a várkastélyt és a templomot alagútrendszer kötötte össze. A Várkastélyban patika- és kerékpármúzeum működik.

3. nap: Hármashatár – Felsőlendva – Hancsik-tanya Másfél órás könnyű túra a magyar-szlovén-osztrák hármashatárra. A helyszínt Szlovénia (Türke) felől közelítjük meg. Három ország három településének (Felsőszölnök, Türke, Tóka) polgármesterei avatták fel hajdan ezt a háromoldalú gúlát, amely nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 m magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedünk – ma már vasfüggöny mentesen, szabadon. Felsőlendván megtekintjük Szlovénia legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején, a templomosok építették. Később az Amadék, a Széchenyiek, a Nádasdyak, a Szapáryak, végül Trianonig a Széchenyiek birtokolták. Udvarán 7 energiavonalat is találunk, amelyek jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre. Dobronakon található a helyi hagyományőrző közösségek központja, a helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek otthont adó közösségi ház (PannArt), ahol megismerkedünk a helyi kézműves hagyományokkal. Ellátogatunk a dobronaki domboldalon található Hancsik-tanyára, akik modern parasztgazdaságukon mindent megtermelnek, amire a muravidéki konyhában igazán szükség van. Megkóstolhatjuk a helyiek kedvenc csemegéjét, a vágott zsírt is, vagy a híres dödöllét, amelynek itt, a nyugati határszélen igen nagy hagyománya van.

További információk: https://www.csillagosveny.utazas.hu/nyertes_palyazataink

További információk Lendváról: https://www.lendava.si/