A budapesti Peresztegi Mirkó Együtt című alkotásával nyerte el a zsűri tetszését a Határtalanul Program keretein belül meghirdetett 2020-as rajzpályázaton. Mirkóéknál nem egyedi eset, hogy valaki jól tud rajzolni, és ez a Magyarok a Kárpát-medencében tematikájú versenyen be is bizonyosodott.

– A Határtalanul rajzpályázat győztese, Peresztegi Hanna a testvéred?

– Igen, így neki is köszönhetem az előkelő helyezésemet. Hanna segített, elmagyarázta az egész pályázat lényegét, példákkal rávezetett a határtalanság és a magyarság kapcsolatára. Amúgy nagyon örültem, hogy ő lett az első, szerintem megérdemelte, mert nagyon szépen tud rajzolni.

– Együtt című képed jól szemlélteti a magyarság egyik fontos alappillérét. Konkrét személyeket rajzoltál le?

– Igen, a rajzomat, amin a derűt jelképező nap és a nemzeti lobogónk is látható, úgy készítettem el, hogy a magyarságot szemléltető jelképek mellett a barátaimmal én vagyok látható. Nekem ugyanis a személyes kapcsolatok is nagyon fontosak. Fiatal korom miatt még új nekem a téma, de kifejezetten tetszik.

– Mit szóltak az iskoládban, amikor megtudták, hogy helyezett lettél?

– Nagyon büszkék rám a társaim a suliban, és magam is örültem a hírnek, mert a zsűri értékelése egyfajta visszajelzés, hogy talán van érzékem a rajzoláshoz. De nem szállok el magamtól, ez egyelőre csak hobbi nekem. Meg kell jegyeznem, hogy a Határtalanul verseny rangja mellett a nyeremény is vonzó volt.

– Végül áruld el, hogy Hanna mit mondott neked a határtalanságról?

– Azt, hogy hiába vannak országhatárok, a világ összes táján élő magyar ember alkotja a nemzetet. Ez a pályázat segített abban, hogy rájöjjek, mekkora kincs, hogy magyarnak születtem. Büszke vagyok arra is, hogy mennyit adtak a magyarok a világnak.