Pozsonyban a Michalska utca talán a legizgalmasabb. A híres Mihály-kapun átsétálva turisták százai barangolnak a macskaköves utcácskán. A kapunál található a Fegyvermúzeum, ahol főleg a férfiak érzik jól magukat, látva a csillogó harci eszközöket. Rövid sétával elérhető Pozsony főtere. Tavasszal, ha süt a nap, szinte ragyognak az épületek. A régi, reneszánsz stílusú városháza épülete a legszebb.  Itt található a Történelmi és Igazságszolgáltatás-történeti múzeum, a turisták leginkább a középkori kínzókamrát nézegetik. A Városháza mögött lehet látni a Prímás-palotát, ez egy furcsa, rózsaszínű épület. A történelmi óvárosban sétálva rengeteg galériát is találhattok, ezekbe érdemes betérni, többségüket teázóval is kombinálták, nagyon hangulatosak.

Lovagok kavalkádja

A Szent Márton székesegyház tetején aranyozott királyi korona csillog. 1563-1835 között itt koronázták a magyar királyokat és királynőket. Minden évben izgalmas középkori kavalkáddal csábítják ide a turistákat, a látogatási szezon kezdetén.

Nem veszélyes a várséta

Bizonyára hallottat arról a történetről, amikor őrizetbe vettek egy magyar oktatót, amiért magyar nyelven magyarázott tanítványainak a pozsonyi várban. Azt hiszem, az esetből mindenki tanult, én mindenesetre azóta sokat sétáltam már a vár monumentális udvarán, és semmi rosszat nem tapasztaltam. Négy kapun keresztül lehet belépni a várba, a legszebb talán a Corvin kapu. Az épületben múzeum található, a hegy oldalában van egy remek cukrászda, ahonnan az egész várost belátni.

A mamut igen nagy

A szlovák Nemzeti Múzeum épületében megtalálható a híres betyárok viaszfigurája, és a szlovák nemzeti viseleteket egyaránt. Mivel történelmünk nagyrészt közös, nem lesz nehéz eligazodni a tárlaton. Az őskori kiállítás viszonylag új, itt még egy hatalmas mamutot is megcsodálhatsz.


Pozsony és Bratislava

A szlovák Bratislava és a magyar Pozsony név nincs rokonságban. A Pozsony eredetileg személynév volt, innen származik a magyar elnevezés. Az 1919-ben hivatalossá vált Bratislava 1837-ben keletkezett, egy állítólagos tévedés nyomán. Egy szlovák történész ugyanis a Bratislav nevet következtette ki, mint a település ősi elnevezését. Más kutatók azonban azt állítják, a Bratislav nevet használták néhány, mivel így hívták Arnulf keleti frank uralkodó pannóniai hűbéresét.


Cukrászdák a köbön

Pozsonyban kitűnő cukrászdák találhatók. A Bécsi kávézó (Vienna Café) az egyik legjobb, ez az egykori Prior áruház épülete mellett található. Iskola után itt találkoznak a fiatalok, de idejönnek tárgyalni az üzletemberek is. A főtéren olyan cukrászdát is találni, ahol kipróbálhatják az idetérők az egzotikus kávécsodákat is. A Mihalska utca egyik teázójában pedig csokis és pudingos teát is kínálnak a látogatóknak. A Dunán átívelő új híd vendéglőjét ufóként emlegetik a helybeliek. Nyolcvan méter magasan található a város fölött a csészealjra emlékeztető építmény, ahová lifttel tudsz feljutni. A panoráma pazar, főleg naplementekor.

A jövő

Amikor az ember leparkol a belvárosban, akkor érzi igazán a város hangulatát. A középkori városmagot gyönyörűen felújították, és még most is renoválnak néhány épületet. A belváros egyik nevezetessége a „bámészkodó” nevű bronzszobor és a „csőszerelő”. Először olybá tűnik, mintha igaziak lennének. A szobrok annyira népszerűek, hogy még továbbiakat terveznek. Ezek is hozzátartoznak a város izgalmas hangulatához.