A Határtalanul kreatív pályázat indulói rajzaikkal fejezték ki gondolataikat az összetartozás értékéről és a magyar-magyar kapcsolatok építéséről. Ez az a megmérettetés, ahol nem a részvétel számít, mégis hirdettek győzteseket: Ráduly Anikó második helyezést ért el Egy marék Magyarország elnevezésű képével. A Csíkszeredában tanuló diák számára természetes a magyarságtudat, minden évben a helyszínen éli át az összmagyarság legjelentősebb találkozóját, a csíksomlyói búcsút.

– Egy marék Magyarország a pályázati munkád címe – Székelyföldre utal a te marék Magyarországod?

– Igen, az én “Egy marék Magyarországom“ egy marék magyarságot jelent, akik itt lakunk Erdélyben. Egy egységet szerettem volna kifejezni a rajzommal, azt, hogy a Kárpát-medence, vagyis a két kéz megtart. Mint mikor István Király a Szűzanya tenyerében helyezte biztonságba a magyarokat. Nem számítottam arra, hogy alkotásommal bekerülök az első három közé, de az ember mindig bizakodó.

– A pályázat címe „Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében”, hogy éled meg a magyarságodat a mindennapjaidban?

–  Mivel Csíkszereda lakosságának nyolcvanöt százaléka magyar, ezért itt magyarnak lenni természetes. Szerencsés helyzetben vagyok, mert ide Csíksomlyóra, ahol lakom, minden évben pünkösdkor elzarándokolnak a magyarok a világ minden tájáról. Ennek köszönhetően sokféle magyar népviseletet és tájszólást ismertem meg, mindezt úgy, hogy Magyarországon kívül más magyarok lakta területen nem jártam. Hétköznapjaimban a legnagyobb nehézségem a román nyelv tanulása és az, hogy anyanyelvi szinten kell belőle érettségiznem.

– Éreztek törődést az anyaország részéről, akár ilyen és ehhez hasonló pályázatok útján?

Igen, a városunkból sok iskola vett részt a Határtalanul Programban, mely által megismerték Magyarországot. Az én osztályom a koronavírus miatt épp lemaradt, pedig már mindannyian nagyon vártuk a pécsi utat, amit remélhetőleg bepótolhatunk majd.  

– A rajzolás mit jelent neked? Máskor is értél el eredményeket pályázatokon?

– Szeretek örömet szerezni másoknak egy rajzzal vagy akár festménnyel is. Több rajzversenyen is részt vettem, tavaly első lettem a „Régi mesék új színekben” című rajzpályázaton, amit a Csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár hirdetett meg.

Ráduly Anikó: Egy marék Magyarország

– Ha majd lehet utazni a Határtalanul Programmal, hova utaznál a legszívesebben a történelmi Magyarországon belül?

– Pozsonyba, Szabadkára és Komáromba szívesen elmennék, továbbá Csúza és Vörösmart is az úticéljaim között szerepel. Aki pedig Csíkszeredába jönne, annak három itt látható nevezetességet, a Mikó-várat, a csíksomlyói kegytemplomot és a csíksomlyói nyerget (itt tartják a pünkösdi búcsúkat) mindenképp megmutatnám.

A kreatív rajzpályázat eredményhirdetését itt nézhetitek meg újra: