Ladányi Kriszta a Magyar Népművészet című rajzával mondhatja magát díjazottnak a Határtalanul Program által meghirdetett rajzpályázaton, amelyen a Magyarok a Kárpát-medencében témában kellett beadniuk alkotásaikat az indulóknak. A nagybányai diák népművészeti motívumokkal díszített alkotása pont olyan sokszínű lett, mint amilyenné a magyarság vált az elmúlt ezer év során.

A történelmi Magyarország ábrázolása

Trianon központi téma, amikor a magyarság története szóba kerül, nem csoda, hogy a Határtalanul rajzpályázatán is sokan választották a történelmi Magyarország területi feldarabolását művük megvalósításakor – ebben közrejátszott az is, hogy éppen száz éve érte a csapás a Kárpát-medence magyarságát. Ladányi Kriszta Magyar Népművészet című rajzán a Nagy-Magyarország körrajza látható, benne a sokszínű magyar népművészet motívumaival.

Nagybánya, a magyar kultúra központja

Ladányi Kriszta, aki a rajz mellett a tanulásban is jeleskedik, a Nagybányán él, a tavaly hatvanéves Nicolae Iorga Általános iskola magyar tagozatának tanulója. Nagybánya a Partium területén található, százötvenezer körüli lakosságának a hatoda vallja magát magyarnak. A korábbi bányaváros a magyar kultúra egyik történelmi központja, ahol több nagy magyar festő is megfordult rövidebb-hosszabb időre, meghatározó alakja volt többek között a nagybányai művésztelep egyik alapítója, Ferenczy Károly.

Lélekben egyek vagyunk

A Magyar Népművészet című alkotás – amely a huszonegyedik lett a Határtalanul zsűrijének értékelésében – egy Nagy-Magyországot formázó rajz, amelyben a magyar népművészet védjegyei, így a tulipán is megtalálhatók. Színekkel elválasztva láthatóak a szétszakított Magyarország egyes területei, középpontban a piros, fehér, zöld színű, egyharmadnyi anyaországgal, amelyben a Magyarország felirat olvasható, rovásírással. Ez a felirat és a közös népművészeti motívumok jelképezik az összetartozást, amelyben semmi, így az átrajzolt határok sem jelenthetnek akadályt. Ladányi Kriszta díjnyertes művével öregbítette a magyarság, azon belül nagybányai iskolája hírnevét.