Urbán Soma a huszonharmadik helyet érdemelte ki a Határtalanul Program, Magyarok a Kárpát-medencében tematikájú rajzpályázatán. A Fejér megyei Rácalmáson élő diák rajza, az Eltűnődés önálló gondolkodásra készteti az embert, sok mindent bele lehet képzelni az 1100 évvel ezelőtti Honfoglalástól napjainkig.

Fekete-piros dal

Urbán Soma témaválasztása unikum a legjobb harminc pályamű között, ráadásul kivitelezésében is a címhez méltó alkotás született. Eltűnődés című rajza fekete alapon pirossal ábrázolja a történelmi Magyarország alakjának leegyszerűsített változatát, ami arany vonallal lett meghúzva, annak tetején pedig egy kereszt látható. A fekete és piros színek a magyarság viharos, tragédiáktól sem mentes történelmére utalnak; akár Petőfi Sándor – 1848-ban írt – Fekete-piros dal című verse is eszünkbe juthat róla, melyben a forradalmár költő minden versszakot úgy zár: „Fessük zászlainkat fekete-pirosra, mert gyász és vér lesz a magyar nemzet sorsa.”

170 évvel Petőfi után

Bár a sors az utóbbi százhetven évben is sok erőpróba elé állította a magyarságot, elég Trianonra, a II. világháborúra vagy 1956-ra gondolni, a magyarok kiállták azokat, és a piros-fehér-zöld színhármast sem kellett átfestenünk a fent említett fekete és piros színekre. A Kárpát-medence magyarsága összetartóbb, mint valaha – ha eltűnődünk, büszkék lehetünk a Honfoglalás utáni bő 1100 esztendőre.

Kik pályáztak?

A történelmi Magyarország minden szegletéből érkeztek rajzok a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának felhívására. Az ötleteknek se szeri, se száma, üdítő látni, hogy ilyen fiatal korban is mennyi ismerettel rendelkeznek a tanulók magyar történelemből, és hogy milyen kreatívan ki is tudják fejezni azokat – akár beszéni, akár rajzolni kell.  Külön derűre ad okot, hogy az anyaország területén élő magyar diákokat is legalább annyira foglalkoztatja a magyarság története, mint határon túlra szakadt családok sarjait.