Monorról is volt csapat a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat nagydöntőjében. A 8gmonorjag szám- és betűkombinációban is szerepel a város neve, ahol a József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium épülete áll. A versenyen negyvenedik helyen végzett tanulók a fiatalabbak közül valók: egész pontosan nyolcadikosok.

A 8gmonorjag csapat tagjait Angyal Ágnes készítette fel a Határtalanul versenyére: „Ha jól emlékszem, egy Facebookos csoportban figyeltem fel a vetélkedőre, amiről korábban nem is hallottam. A Határtalanul program utazási lehetőségeiről sem tudtam előtte, remélem, oda is becsatlakozhatunk hamarosan.”

A József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium hetvenéves, és hatvan pedagógus fáradozik azon, hogy az ott tanuló 780 diák minél jobb eredménnyel felkészüljön az érettségire és a továbbtanulásra. A magyar-német-pedagógia szakos tanárnő harminckilenc tanuló osztályfőnöke, akik most nyolcadikosok: „Számomra rendkívül fontos a Kárpát-medence magyarságának ismerete. A Határtalanul feladatait történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi témákban kellett megoldani és szerintem nagyon nyakatekert feladatok voltak, de ez érthető is. Nem google-gyorsasági verseny volt, hanem igazi tudásfeltérképezés!”

A kisfilmükről szót ejtve, igazi csapatmunka volt, városi és családi összefogás eredménye. „Nagy segítséget kaptunk a helyi televíziótól (Gemini) a vágóképekhez és a férjemtől is, aki a videót végül „készre” vágta. A film úgy állt össze, hogy a gyerekek készítettek magukról fotót, illetve videót, majd a szövegben tágabb környezetünk bemutatásától szűkítettünk az iskolára, végül az osztályra. A végére egy „villámcsődületet” tettünk: a gyerekekkel osztályunk betűjelét formáztuk meg.”

A monori diákok számára a tapasztalatszerzés volt a cél, de mint tanáruk mondja: „Motiváló volt a pénznyeremény és a tábor lehetősége is, de a gyerekek sokat tanultak. A mai fiatalok nagyon bezárkóznak a virtuális világukba. Egy ilyen programmal ki lehet őket mozdítani a szó szoros értelmében is. A mi gyerekeink fiatal koruknál fogva szinte csak otthon hallottak Trianonról egyelőre, de az érezhető, hogy fáj nekik az egyes országrészek elcsatolása. A Határtalanul programjain keresztül igyekszünk majd őket minél több helyre eljuttatni.

A döntőt itt tudjátok vissza visszanézni: