A Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében Kreatív Rajzpályázat zsűrije háromszázötven pályamunkát tett közzé, amelyekből a legjobb harmincat külön is kiemelték a döntéshozók. A történelmi Magyarország minden területéről beérkező pályamunkák közül Marczisák Mátyás Csodaszarvasa a huszonnegyedik helyre került. A nagykőrösi alkotó szereti a legendákat, valamennyit el is hisz belőlük.

– Számodra nem volt ismeretlen a Határtalanul Program, ezek szerint pozitívak a tapasztalataid?

– Részese lehettem egy határtalanul kirándulásnak, amiért nagyon hálás vagyok, és az osztályfőnököm küldte, hogy van ilyen pályázat is – nem volt kérdés, hogy benevezek egy képpel. Jól esik, hogy a legjobb harminc között végeztem, a rajz és a festés közül utóbbi közelebb áll hozzám, ezért választottam azt.

– A te csodaszarvasod egy sziluettet ábrázol. Mennyit dolgoztál rajta?

– Az alkotásokból láttam, hogy nagyon sokan ezt választották témának. A letelepedés és előzményei a kedvenc magyar témám, így ez sem állt messze tőlem, pláne hogy már kiskorunk óta mesélik a Csodaszarvas legendáját. Ahogy kiskoromban, úgy most is megfognak a legendák, ami még érdekesebbé teszi őket, hogy azt tanultuk már általános iskolában is, hogy van valóságalapjuk. Már csak hit kérdése, hogy ezekből mennyit hiszünk el. Azért lett sziluett a festmény, mert ezt az alkotásmódot szeretem a legjobban. Az érzelmek visznek előre, itt nem kell félnem, hogy elrontom a színt. Nem szoktam nézni az időt, pláne ha zenére csinálom, mert akkor minden mást kizárok, és hagyom a kezemet dolgozni. Ha azt számolom, hogy mikor küldte el az osztályfőnököm, akkor talán egy hétig gondolkodtam rajta, de a végleges formát úgy is a végső alkotás adta. 

– Minek van még jelentősége a képen látható dolgokból?

– Fontosak a színek, hiszen kék az alapja; az “éjszaka” színe segíti a koncentrációt, tárgyilagossá teszi a képet. Mindemellett mély, szomorú hatást ad a képnek, de ez a mögöttes tartalma. A megjelenő fák a képen csak a teret töltik ki, de mivel a szarvasok erdőkben laknak, így ez is értelmet nyer. A szarvas előtt víz van, amit a túlpartról nézve a cél közelsége tesz jelentőségteljessé. A cél nincs messze, mert már látjuk, de közel se, mert a tó még ott van előttünk. A hold a szarvas agancsai között figyelemfelkeltő, azt előbb észrevesszük, mint magát a szarvast, és mivel árnyékot vet a szarvasra, így csak árnyrajz formájában látjuk. 

– Utaltál rá, hogy volt részed határtalanul kirándulásban. Mit adott neked az élmény?

– A határtalanság egy szubjektív fogalom minden magyar számára.  Magyarországot tekintve azt jelenti, hogy igazából nem számít, milyen messze vagyunk egymástól, mert egy a nemzet. Az ehhez hasonló pályázatokat azért is szeretem, mert egyszerre adnak mély és pozitív töltetet.