Az egyik legfrappánsabb nevű csapat, az Arisztokraták csapata a huszonkilencedik helyen végzett a Határtalanul középiskolai vetélkedőn, amelyen közel 150 ezer tanuló vett részt a történelmi Magyarország minden területéről. A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumban tanuló diákok életében fontosak a hagyományok.

Az Arisztokratákat felkészítő tanárnő, Nagy Diána azzal kezdte beszámolóját, hogy a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumban négy különböző tagozatú osztályban folyik oktatás, amelyek az angol, média-informatika, a biológia és a testnevelés. „Nagyon családias, összetartó közösség alkotja az iskolánkat. Sok gyereknek tanultak a szülei, testvérei itt, az iskolában. Sok sport- és kulturális versenyen mérettetik meg magukat a tanítványaink, amelyeken szép eredményeket érnek el.”

A Határtalanul vetélkedőjén idén a 11. a osztály angol tagozatos diákjai vettek részt. A harmincöt fős osztályt kifejezetten jó képességű, ambíciókkal teli gyerekek alkotják, akik – az iskolai trendet követve – sok közösségi programban és kulturális versenyen vesznek részt. Érdeklődési körük tág, egyesek távlati tervei között szerepel a pedagógusi, az orvosi, a jogászi, a mérnöki vagy épp az építészi hivatás elsajátítása. Céljaik elérésében segítik, motiválják egymást.

Nagy Diána elmondta, hogy a szegedi Eötvös iskola korábban is indult a Határtalanul versenyein. Tapasztalatai szerint fontos a csapatmunka. „Egymásra vannak utalva a gyerekek. Nagyon sokszínű és szerteágazó témájú kérdésekben kell otthonosan mozogni, ezért a felkészülésbe a későbbiekben több kollégát is érdemes lesz bevonni. A tanulóknak pedig meg kell tanulni, hogy annak ellenére, hogy csapatban versenyeznek, az egyéni felkészülés és tudás is nagyon fontos.”

A Határtalanul programjának köszönhetően kirándulásokat is szervezhetnek a résztvevő iskolák. Nagy Diána szerint nekik csak így van lehetőségük eljutni a történelmi Magyarország egyes területeire. „Az elmúlt években kialakítottunk egy testvériskolai kapcsolatot egy vajdasági gimnáziummal, de mára már kifulladt. Nagyon szeretnénk hagyományt teremteni, hogy a mindenkori tizedik évfolyam évfolyamkirándulásként a határon túli egykori magyar területeket meglátogathassa: akár Felvidéket, akár Erdélyt.”