Dunántúl képviseletében a Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium is ott volt a Határtalanul középiskolai vetélkedő júniusi nagydöntőjében, amelyen negyvenegy csapatból a huszonnegyedik helyet szerezték meg a Rendészek. A kilencedikes tanulók a tisztes szereplést tűzték ki célul – ebből született a remek eredményük.

A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban többek között kadét és rendészeti ágazaton is indulnak osztályok, így nem meglepő a 9. D osztály névválasztása, ami a Rendészek. Lévai Tamás felkészítő mester elmondta, „a paletta igen sokszínű, a Rendészek szakiránya mellett választható informatikai, gépészeit, járműgyártási és elektronikai képzés is”.  A suliban negyvenkét osztály van, amik körülbelül ezer diákot osztanak fel.

A rendészeti képzés különösen érdekesen hangzik: „Közszolgálat ágazaton tanulnak, ahol megismerkednek a közszolgálati életpálya sajátosságaival, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a rendőrség, valamint a kormányhivatalok tevékenységével. Izgalmas dolgokat is tanulnak: például önvédelmet és lövészetet, és részt vesznek bűnmegelőzési programokban is. Két iskolaépületünk és egy kollégiumunk is van, ezek között bolyong az ifjúság.” – tette hozzá félig viccesen a könyvtáros Lévai Tamás.

A gyerekek felkészítőjének saját ambíciója is volt a versenyre való indulás előtt: „Megtetszett a téma, így én vagyok a Határtalanul program felelőse, és a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének vezetője – kézenfekvő volt a nevezés. A vetélkedő fordulóiban történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatokat kellett megoldani. Összetettek, furfangosak voltak. Először meg kellett találni, hogy mire is vonatkozik a kérdés, s csak utána lehetett bármin is gondolkodni.”

És amit profitáltak a kaposvári iskola tanulói a versenyen: „Megismertek olyan eseményeket, helyszíneket, hírességeket, melyekkel az iskolai évek alatt nem biztos, hogy találkoznak. A közös videó-készítés és együtt dolgozás pedig meghozza majd az eredményét. A kirándulásokat érintő Határtalanul programban egyébként iskolánk eddig hét alkalommal vett részt: Erdélyben négyszer, Délvidéken kétszer, Felvidéken pedig egyszer jártunk, legutóbb, idén májusban Marosvásárhelyen és környékére utaztunk. Jövőre is ott leszünk a versenyzők között!”

A döntőt itt nézhetitek vissza: