Fehérgyarmat is adott nagydöntős csapatot a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjének, mégpedig a Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumból. A Szamosvidék Vándorai a harmincadik helyen értek célba, felkészítő tanáruk Király Katalin volt. 

A Szamosvidék Vándorai végzős nyelvi tagozatos osztályosok, iskolájuk már tavaly is részt vett a Határtalanul vetélkedősorozatában. Király Katalin német, történelem és hittan tanár szerint további részvételekre van szükségük ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek a sorozatban – igaz, a harmincadik hely miatt sem kell szégyenkezniük a tanulóknak. Katalin szerint „a kérdések nagyon nehezek, meghaladják egy jobb képességű középiskolás diák általános műveltségét.”

A Szamosvidék Vándorai későn értesültek arról, hogy bejutottak a nagydöntőbe, amelynek napján ráadásul a fél osztály érettségizett, így csonka létszámmal tudtak részt venni a végső megmérettetésen. A diákok szereplését egyengető tanárnő szerint a tematikus kérdésekben a voltak a legjobbak, viszont a jobb eredmény eléréséhez szerinte „Sokat kellene olvasni és országismereti dokumentumfilmeket nézni, amire érettségi előtt nem volt már időnk.”

A fehérgyarmati Deák iskolásainak nagyon jó tapasztalás volt a Határtalanul vetélkedője, idén csatlakoznának a Nemzetpolitikai Államtitkárság által életre hívott program egyéb ágaihoz is, mert szeretnének eljutni a történelmi Magyarország különböző területeire. A résztvevők a jó szereplés mellett az összetartozás élményét is megtapasztalhatták, és az önbizalmuk is erősebb lett azután, hogy bár nem hittek benne, mégis bejutottak a nagydöntőbe.

Több mint 150 ezer diák vett részt a Határtalanul 2021-22-es vetélkedőjében, ahol a győztes osztály egymillió forint osztálypénzt, a dobogósok pedig 300 ezer forint ösztöndíjat kaptak, és a tíz legjobb csapat elutazhat a noszvaji Honfoglaló táborba. Mind a negyvenegy nagydöntőbe jutott iskola tanulói (huszonegy anyaországi és húsz külhoni) értékes tárgyi nyereményben részesültek.

A döntőt itt tudjátok visszanézni: