A döntőbe jutott csapatok közül az egyik legérdekesebb a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „Arany Zebrák” csapatának a története. A Határtalanul középiskolai vetélkedő tizenegyedik helyezett csapatát jellemzően hátrányos helyzetű, de tehetséges diákok alkotják. Osztályfőnökük, Vajdáné Sásdi Mercédes segítségével mutatjuk be.

– Radnóti Miklós az iskolájuk névadója, ennek tudatában is kérdezem, hogy jött akkor az „Arany Zebrák” csapatnév?

– Az iskolánk országosan is jó hírű középiskola, főleg reál vonalon erős, és van AJTP (Arany János Tehetséggondozó Program) osztály is. Az én osztályom is ehhez a programhoz tartozik, jellemzően az életben hátrányból induló, de tehetséges diákok: összesen tizennégyen vannak. Sokféle érdeklődésűek; humán, reál és nyelvi tehetség is van köztük. Mindannyian kollégiumban laknak, ami a program része – ez is erősíti az osztályközösséget. Nem akartak komoly nevet, így jött a zebrák (mert éppen nem fekete-fehérek), és mivel AJTP-osztály, így jött az arany: Arany Zebrák. Az iskolánk a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged belvárosában található. Az osztályom tanulói 17-18 évesek. Bár még 10.-esek voltak idén, de volt egy előkészítő osztályunk, úgyhogy már harmadik éve járnak gimnáziumba.

– Hallottak korábban a Határtalanul versenyeiről?

– 2019 őszén részt vettünk egy Határtalanul kiránduláson, a Felvidéken. A kirándulást nagyon élveztük, sok szép helyet láttunk, sok mindent megismertünk a Felvidék történelméből. 2020 decemberében hallottunk magáról a versenyről, és mivel országismereti kvízekről volt szó, érdekesnek találtuk. A verseny kezdetétől közösen csináltuk a kvízeket az osztályfőnöki órák keretében, ez jó közös tevékenység volt. A kvízeket online (Zoom-órákon) közösen oldották meg a diákok, a középdöntőben szintén Zoomon léptünk be, és a kérdésekre rövid megbeszélés, egyeztetés után válaszoltak.

– Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

– Már a középdöntőbe való bejutás is meglepett minket, de nagyon örültünk neki. Éreztük, hogy a középdöntő is jól sikerült, úgyhogy ekkor már reméltük, hogy bejutunk a döntőbe. A 11. hely 22 döntőbe jutott csapatból szép eredmény, de csalódás volt, hogy eggyel maradtunk le az első tíz osztálytól, akik jutalmul táborozást kaphattak. A verseny nagyobb részében honismereti és kulturális kvízek voltak, ezek is érdekesek voltak, de kifejezetten jó feladat volt, amikor a középdöntőben egy Petőfiről szóló színházi előadásrészletet néztek meg, és utána voltak ezzel kapcsolatos kérdések.

– És milyen volt maga a döntő?

– A döntőben a virtuális megvalósítás miatt ugyan hiányzott a közösségi élmény, viszont jó volt látni, hogy mennyire együtt van az osztályom. És örök élmény marad, hogy „megismerhettük” határon túli iskolák diákjait.

A virtuális nagydöntőt itt nézhetitek meg újra: