Első ízben vettek részt a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatban a gáti Kovács Vilmos Líceum tanulói, akik egyből bejutottak a nagydöntőbe. A Gézengúzok elnevezésű csapat a huszonhetedik helyet szerezte meg, segítőjük Márkus Anita számolt be az élményekről.

„Merjünk nagyot álmodni!” – ez a Gézengúzok csapatának mottója. „Természetesen az egymillió forintos főnyeremény volt ez az álom, de így is boldogok vagyunk, hogy nem mi nyertünk. A fő cél a magyar kultúra alaposabb megismerése, a közösségépítés és az élménygyűjtés, azaz a Határtalanul program küldetésével való azonosulás volt.”

„Iskolánk, a Gáti Kovács Vilmos Líceum Kárpátalján, Gát községben található” – kezdi a bemutatást a magyar nyelv és irodalom szakos tanár. „Ebben az ukrajnai községben született a névadó, Kovács Vilmos, aki Kárpátalja legismertebb írója, költője. Csapatunkat ötödik osztályos tanulók alkotják. Mivel elég fiatal gyerekekről van szó, nagy öröm számunkra, hogy bejutottunk a döntőbe.”

A gyerekek felkészítője a vetélkedőn való elindulás motivációjáról is említést tett: „Először indultunk, és azért neveztünk be ebbe a népszerű vetélkedőbe, hogy jobban összecsiszolódjanak az osztály tagjai. Kisfilmünk is közös ötlet alapján készült, mindenki ötletelt, aztán közösen forgattuk le, mondhatni, vidám hangulatban. A feladatok egyre nehezedtek. Nem osztottuk fel a feladatköröket, mindent közösen próbáltunk megoldani – természetesen a Kárpátaljához kapcsolódó kérdések voltak számunkra a legkönnyebbek, ellenben sok más feladat komoly fejtörést okozott.”

A Gézengúzoknak nagyon tetszett a júniusi online nagydöntő, amelyen fellépett Simó Annamária erdélyi énekesnő, Baba és Monyo, akik székelyudvarhelyi zenészek, és volt divatbemutató is, ami a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. Márkus Anita, a kárpátaljai diákok tanára azzal zárt, hogy reméli, jövőre újra részt vehetnek a végső megmérettetésen.

A döntőt ide kattintva nézhetitek vissza: