A Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium nyerte idén a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatot, és az azzal járó egymillió forintos ösztöndíjat, valamint a noszvaji Honfoglaló táborozás lehetőségét. A diákok közül Barkaszi Anna mesélt nekünk.

„Együtt értük el ezt a sikert” – mondta Barkaszi Anna. A hat osztályos emelt matek tagozaton tanuló diákok Elit 10k néven indultak a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett versenyen, amit tavaly is ők nyertek. „Leírhatatlan volt az örömünk, el se hittük, hogy a tavalyi verseny után az ideit is sikerült megnyernünk.”

„Mindenki kivette a részét a versenyből” – utalt a csapategységre a zalai diáklány, aki a kisfilmjükről is szót ejtett: „A kisfilm készítéséhez egy helyi szakembert kértünk fel, aki iskolánk volt tanulója. Mivel tavaly is készült kisfilm, amiben az erősségeinket mutattuk be, most inkább a közösség meghatározó erejét szerettük volna filmre vinni.”

Barkaszi Anna a csapat előzetes céljairól beszélve elmondta, hogy „a tavalyi döntő megnyerése után az elsődleges cél, hogy bejussunk a döntőbe és ott az első tíz helyezett között végezzünk. A verseny egyre nehezebb lett és a tavalyi kérdéseknél is sokkal összetettebb, nehezebb kérdések voltak.”

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanuló Elit10k tagjai szeretik a kihívásokat, amit tanáruk, Kuba Viktória is említett. Ebben az iskolában öt évfolyamos kéttannyelvű és az emelt óraszámú nyelvi képzés mellett hatosztályos, emelt óraszámú matematika osztályokban zajlik a képzés. „Nagyon szeretünk ide járni, büszkék vagyunk arra, hogy hírnevet szereztünk az iskolánknak” – zárta gondolatait Anna.

A diákok felkészítő tanára, Kuba Viktória beszélt a zalai csapat rendkívüli teljesítményéről.

– Úgy tűnik, nem elégedtek meg a 2021-es sikerrel. Mi volt a tervük az idei vetélkedőre?

– A tavalyi döntő megnyerése után az elsődleges célunk az volt, hogy bejussunk a döntőbe és ott az első tíz helyezett között végezzünk. Tavaly is nagyon sok élménnyel gazdagodtunk és idén is el akartunk jutni Noszvajra. Az egymillió forintos osztálypénz lehetősége pedig mindannyiunk számára egy plusz motiváció volt. Hihetetlen érzés volt újra az Elit10k csapatot látni az első helyen. Nem gondoltuk, hogy másodszor is sikerül. Szinte extázisba kerültünk, mikor megláttuk, hogy nyertünk.

– Kik alkották idén ezt a jó közösséget, amely megint nyerőnek bizonyult?

– A csapatot az egész osztály jelenti. Szinte kivétel nélkül mindenki kivette a részét abból a munkából, ami eljuttattatott minket a döntőig, majd a győzelemig. Hatosztályos emelt matematika tagozaton tanulnak. Mindig minden helyzetben számíthatnak egymásra és én is rájuk. Nagyon jó közösséget alkotnak, szeretnek a kihívásokkal szembenézni.

– Mit mondana azoknak az iskoláról, akikhez nem érkezett meg a tavalyi diadal híre?

– Iskolánk a Zalaegerszegen található Kölcsey Ferenc Gimnázium. Az öt évfolyamos kéttanítási nyelvű és az emelt óraszámú nyelvi képzés mellett hatosztályos emelt óraszámú matematika osztályokban folyik a tanítás.

– Milyenek voltak az idei feladatok?

– Nagyon érdekes, de nagyon összetett kérdések voltak, melyekből gyorsan ki kellett találni a kérdés lényegét. Tájegységenként csoportokat alakítottunk ki. És a csoport készült a témában: olvastak és videokat néztek, legfőképpen a határtalanul oldalán található anyagokból készültünk. A verseny egyre nehezebb lett és a tavalyi kérdéseknél is sokkal összetettebb, nehezebb kérdések voltak.

– Az általánosan megszerzett tudás mellett milyen jellegű plusz munkát igényelt a vetélkedő?

– Csapatmunka, együtt dolgozni tudás. Nagyon fontos szempont volt osztályfőnökként, hogy a csoport kialakításánál az együtt dolgozás mellett, a tudáselosztást és az inspirációt is figyelembe vegyem.

– Milyen a várakozás a már említett tábor előtt?

– Nagyon izgatottak vagyunk. Vannak olyan csapatok, amelyekkel tavaly is találkoztunk és nagyon várjuk már az új és az ismerős arcokat.

A Határtalanul Nagy Középiskolai Vetélkedő döntőjét itt nézhetitek vissza: