Felvidék, azon belül Csallóköz képviseletében a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia is ott volt a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjében, ahol a szlovákiai tanintézmény Imrék nevű csapata a tizennyolcadik helyen végzett holtversenyben.

“Pedagógusaink a nagybetűs életre készítenek fel minket” – mondták elismerően az Imrék nevű csapat 16-18 éves tagjai, akik közösen mutatták be iskolájukat. “Részletesen megismerkedünk itt több nyelvvel is, megtudjuk az idegenforgalom szabályait és titkait, de betekintést nyerünk a könyvelés és a marketing tudományába is. Az osztálytermek tágasak, színes programokkal és izgalmas kihívásokkal várnak minket minden héten. Büszkék és boldogok vagyunk, hogy ide járhatunk.”

“Baranyai Angéla közgazdaságtan tanárnő mesélt nekünk először a Határtalanul versenyről” – avatnak be a tanulók. “Úgy vágtunk bele, hogy jó lenne nyerni, de ha nem végzünk az első háromban, az sem rontja el a kedvünket – jó csapatépítőnek fogtuk fel az egész versenyt, és remekül szórakoztunk. A járvány miatt az összes forduló az online térben zajlott: az első fordulóban teszteket kellett kitölteni, a második kör már Zoomon ment, a nagydöntőt pedig a verseny Youtube-csatornáján keresztül vívtuk meg. Összességében elégedettek vagyunk, hiszen már azt nehezen fogtuk fel, hogy bejutottunk a nagydöntőbe. A jövőben újra megpróbáljuk a jobb helyezés reményében, de csak magunknak szeretnénk vele bizonyítani, nincs bennünk megfelelési kényszer.”

A Kereskedelmi Akadémia igazgatónője is lelkesen fogadta  az Imrék eredményét, ahogy az összes diáktársuk büszke volt rájuk. Mint mondják, “nehézséget egyedül a távolság okozott, ugyanis sokan más falvakban laknak, és nem minden esetben tudtuk közösen megbeszélni a válaszokat. A bemutatkozó videó készítésekor viszont együtt tudtunk lenni, és sokat nevettünk, az a munka összekovácsolt minket. Összetartó az osztály, mert hasonló az érdeklődési körünk. Kreatívak vagyunk, amit a csapatnevünk is mutat: néha Imrének szólítjuk egymást, és szoktuk mondani, hogy Imre, mész az idegeimre – ez a névválasztásunk története.”

A Kereskedelmi Akadémia Imréit az évek folyamán felnőve egyre jobban foglalkoztatta nemzeti identitásuk: “Amikor kisebbek voltunk, nem nagyon törődtünk magyarságunk fontosságával, és nem láttuk, hogy az élet mennyi területén meg vagyunk rövidítve. De ahogy idősödtünk, egyre fontosabbnak éreztük, hogy megéljük, kifejezzük nemzetiségünket. Fontos, hogy felvállaljuk gyökereinket, és kiálljunk magunkért. Ezért is volt jó a Határtalanul versenyén részt venni.”

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: