Nagy dolog történt Zalaegerszegen, miután a városban található Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai, csapatuk nevéhez méltó módon megnyerték a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által hirdetett Határtalanul 2020/21-es középiskolai vetélkedősorozatát, amelyen 112 ezer diák vett részt a történelmi Magyarország összes területéről. Az Elit9k csapata az erkölcsi sikeren túl valamivel több, mint egymillió forintot nyert, és az iskola húsz tanulója elutazhat a noszvaji Honfoglaló táborba.

„A szívünk mélyén tudtuk, hogy bekerülünk a döntőbe, de mégis mindenki várt az e-mailre, amiben ez tisztázódott is. Bejutottunk!” – mesélt a győzelemhez vezető útról Barkaszi Anna, az Elit9k tagja; a csapatot Kuba Viktória informatika szakos tanár készítette fel. „2020. decemberében az interneten böngészve lettem figyelmes a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul! 2020/21 középiskolai vetélkedősorozatára. A legnagyobb motiváció a fődíj, egymillió forint osztálypénz volt. Szerettünk volna magunknak és iskolánknak is bizonyítani.”

Előzetes feladatként a Kölcsey diákjai egy rövid kisfilmet készítettek, amelyben saját magukat kellett bemutatni, de ez már a döntő felvezetése volt.

Ahogy Anna visszaemlékezett kezdetekre: „2021. januárban egy online teszt kitöltése volt az első forduló feladata. Sikerült 19 helyes választ adnunk a 20-ból. A középdöntőben egy online konferencián kellett számot adnunk tudásunkról. Első csapatként a maximális 20 ponttal zártuk a megmérettetést. Június 30-án délután pedig elkezdődött a döntő. A vírushelyzet javulása miatt ezen már az iskolában vehettünk részt. A Határtalanul! program szervezői élő közvetítést tartottak, és az ő irányításukkal kellett három tesztet kitöltenünk. Mindhárom esetben mindössze 20 percünk volt válaszolni 30 kérdésre, és nagyon jól tudtuk, mi múlik a most nyújtott teljesítményünkön. Az első kör végén még másodikak voltunk, a második és a harmadik kör végén viszont már első helyen álltunk. A sorsunkról így a bemutatkozó videónk döntött, és végül a Határtalanul! Középiskolai vetélkedőjének Nagydöntőjét megnyertük.”

Az átlagban tizenhat éves zalaegerszegi tanulók emelt szintű matematika tagozatra járnak, osztályuk jelenleg a 9. K, amit a csapatuk neve is mutat. Barkaszi Anna szerint „minden helyzetben számíthatunk egymásra, még akkor is, ha aznap ballábbal ébredtünk. Nagyon különbözőek vagyunk, de pont ezért tudunk ilyen jól együttműködni egymással. Szeretünk együtt lenni, elmondhatjuk magunkról, hogy összetartó osztály vagyunk, olyanok, mint egy igazi család. Ha újra megszületnék, akkor is 9. K-s szeretnék lenni!”

Anna a feladatokról is beszélt: „A kérdések Erdély, Felvidék, Muravidék, Partium, Kárpátalja, Őrvidék, Vajdaság és Magyarország földrajzával, irodalmával és történelmével voltak kapcsolatosak.” Viccesen azt is hozzátette, hogy semmi nem okozott nekik nehézséget, mert ők a legjobbak. A Határtalanul magyarsággal kapcsolatos tematikájára kitérve szóba került, hogy „ennél kifejezőbb, csodálatosabb nyelv nincs a világon! Amikor bármilyen sportágban magyar sikerért szoríthatunk, szintén felemelő. A harmadik példánk az ünnepi műsorok. Az elején mindenki ódzkodik a feladattól, de a próbák alatt mindenki rádöbben, milyen szuper közösen alkotni valamit, a műsor végén pedig büszkeséggel tölt el bennünket, hogy meg tudtuk  mutatni, nagy dolgokra vagyunk képesek.”

A győztes Elit9k tagjai egymillió forintot nyertek, a Kölcsey húsz diákja elutazhat a noszvaji Honfoglaló táborba, filmjükért 50 ezer forinttal lettek gazdagabbak, ezek mellett pedig felkészítő tanáruk is kap 100 ezer forintot.

A virtuális nagydöntőt itt nézhetitek meg újra: