A szlovákiai Fülek főleg váráról híres, amelyet egykoron Hunyadi Mátyás is bevett már királyként, napjainkban viszont a Fügi csapata öregbítette a város hírnevét azzal, hogy bejutott a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjébe, és ott huszonkettedik helyen végzett.

A magyar-etika szakos Szvorák Zsuzsanna nagyon elfoglalt, ebben az időszakban is két hétig tanulmányi versenyen vett részt diákjaival. A Fügi csapata tehát tapasztalt versenyzőket tudhat magáénak. Tanáruk szerint „ügyes, kreatív csapatról van szó, akik főleg magyar irodalom és esszéírás területén szereztek verseny rutint. Viszont rájöttünk, hogy földrajz területén van hova fejlődnünk.”

A Füleki Gimnázium két diákja, Varga Dániel és Gáspár András Trianon című kisfilmjükkel már nyertek versenyt a Határtalanul vetélkedőin. A csapat az idei versenyen (amelyen 158 ezer Kárpát-medencei középiskolás vett részt azért, hogy megnyerje az első helyezettnek járó egymillió forint osztálypénzt vagy a dobogósoknak járó 300 ezer forintos ösztöndíjat) magát akarta bemutatni, de később picit bánták, hogy Fülek városa, illetve a palóc kultúra kimaradt az anyagból.

„Hátrányunk volt, mert mi nem tanuljuk olyan részletesen a magyar irodalmat és történelmet, mint az anyaországi diáktársak, és akkor ott van a földrajz és a művészettörténet is… Minden témának volt úgynevezett szakembere, és az egyes területekre lebontva merültek el a részletekben a csapattagok” – emlékezett vissza Szvorák Zsuzsanna. „A döntőbe jutás célunk volt, örülünk, hogy sikerült megvalósítani, amit elterveztünk.”

A döntő volt minden szakasz közül a legnehezebb a tanárnő szerint, mert ott „értő olvasónak kellett már lenni. A diákjaim naponta több órát foglalkoztak a versenyfeladatokkal. A Fügi csapatának négy tagja nagyon összecsiszolódott a verseny folyamán, igazi közösségépítő hetek, hónapok voltak ezek.”

Trianon kapcsán a Füleki Gimnázium tanára, Szvorák Zsuzsanna elárulta, hogy minden évben tartanak megemlékezést június 4-én, a Határtalanul programjai pedig nagy segítségére vannak ebben. Szeretnének eljutni Erdélybe is az egyik osztállyal, reméli, hogy a pandémia után, idén ősszel már lehetőségük nyílik erre.

A döntőt itt nézhetitek vissza: