A kárpátaljai Mezőkaszony iskolája, az Arany János Líceum 9. osztályos tanulói a 35. helyen végeztek a Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatban. A csapat fizika szakos tanárnője, Fejes Zsuzsanna lelkesen számolt be a verseny élményeiről, ami igazi kihívás volt diákjai számára.

„Magyar nyelvű tanintézmény, úgynevezett bázisiskola a miénk: több községből járnak hozzánk tanulók, akikkel őrizzük  hagyományainkat, anyanyelvünket” – kezdte iskolája bemutatását Fejes Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy a vetélkedőben résztvevő csapat az ő osztályából verbuválódott: „Rendes kedves gyerekek, igazi kamaszok!” A 9. osztály egyébként először vett részt a vetélkedősorozatban.

A fizika szakos tanárnő elmondása szerint ő vetette fel a gyerekeknek, hogy nevezzenek be a Határtalanul vetélkedősorozatára, győzködni azonban nem kellett őket, mert egyből igent mondtak. „Az utóbbi években nagyon sokat voltunk online oktatásban, ezért szerettünk volna valami plusz élményt. A kisfilm nagyon spontán készült, teljes egészében a diákok munkája. Bemutatták, milyen az osztály a mindennapi életben.” A kisfilm kapcsán külön elhangzott Lakatos Zsófia neve, ő dolgozott rajta a legtöbbet.

Fejes Zsuzsanna azt mondta, hogy diákjai kifejezetten megszokták az online platformot, ilyen szempontból tehát nem voltak nehézségeik, de a feladatok közül némelyikkel azért meg kellett küzdeniük, mire megszületett a megoldás. Az egyes körökben a feladatok megoldása közben azonban rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak.

És hogy mit adott a verseny az Arany János Líceum tanulóinak? „A gála hangulata jó volt, sokat nevettünk, erősödtek a baráti kapcsolatok. A Határtalanul programjában való részvételt azért tartom fontosnak, hogy erősödjön a gyerekek nemzeti öntudata, tájékozottabbak legyenek, merjék vállalni önmagukat. Vannak még fehér foltok, de egyre jobban érdekli őket a múltunk, a jelenünk és a jövőnk.”

A döntőt itt nézhetitek vissza: