Talán páran tudják, hogy Dercen egy kárpátaljai falu, ez az egyik legnépesebb kárpátaljai magyar község. Idevalósi a Határtalanul Program rajzpályázatának idei tizenegyedik helyezettje, Fodor Eleonóra, aki az egyik legérdekesebb témát valósította meg rajz formájában: Határaink – mint égő tüskék – választanak el.

– A rajzod címével mire szeretnél utalni pontosan?

– Mi, Kárpátalja és Magyarország egyek vagyunk. Egy a nyelvünk, egy a családfáink gyökere, mégis sorokat kell állnom a határon, hogy megölelhessem a nagymamámat, hogy sétálhassak egyet a Hősök terén, hogy láthassam Pesten a Lánchidat. Itthon még csak esélyem sincs véletlen elsétálni Kasza Tibi vagy más híresség mellett a Nyugatiban. A határ az, ami elválaszt, mikor közelednék Magyarország felé, megszúr, mint egy égő tüske.

– Dercenből, Kárpátaljáról származol, mit tudsz tenni ott a magyarságért?

– Magyarok a rokonaim, magyarul tanultam meg beszélni. Ha ihletet kapok, természetes, hogy magyarul fogalmazok meg egy verset, mert én MAGYAR VAGYOK! Nagy a családom, ennek köszönhetően sok más nemzetiségű rokonom van. Például a Krímen, a tengerparton mindig büszkén mesélek a magyarokról, hisz bőven adódik rá lehetőségem. S bennem is még élénkebbé válik, amikor az utcán leszólítanak, hogy melyik is ez a gyönyörű nyelv, amit beszélünk? Gyakran a törökre gondolnak, de én büszkén mondom, hogy a magyar!

– Tizenegyedik lettél a Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében pályázaton. Elégedett vagy?

– Meglepődtem, hogy tizenegyedik lettem, mivel nem voltam megelégedve a rajzpályázatommal. Sokkal többet ki tudok hozni magamból, ha a pillanatnyi érzéseimet festhetem le, s nem meghatározott témát kell megrajzolnom. De nagyon örülök a helyezésemnek, ösztönzően hat rám. Számomra élmény a rajzolás, főleg ha a munkámnak értelme van. S persze a nyeremény is motivált.

– A rajzoláson kívül hogy szereted kifejezni magadat?

– Sok verset írok, egyszer majd szívesen kiadnám őket. De hogyan is mesélhetnék én most Magyarországról, mikor Radnóti oly’ gyönyörűen megfogalmazta hazánk apró csodáit Nem tudhatom… című versében?