A gyerekekben erősíteni kell a magyarságtudatot, a hazaszeretetet és azt, hogy a magyar nemzet egységes határon belül és kívül is. Erre kiváló lehetőség a Határtalanul program – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János beszámolt arról, hogy a programra 1510 érvényes pályázat érkezett, ebből 997-et támogattak. A kirándulások 72 százalékát Erdélybe, 14 százalékát a Felvidékre, öt  százalékát a Vajdaságba, három százalékát horvátországi területekre és hat százalékát a Muravidékre szervezték.

A program célja, hogy a magyar közoktatásban tanuló minden diák tanulmányai során legalább egyszer eljusson egy-egy határon túli területre és megtapasztalja, Magyarországon kívül is élnek magyarok – emelte ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy a 2011-ben indult, a kormány által teljes egészében támogatott program nem csak egy kirándulást jelent, hiszen az indulás előtti hetekben az adott úti célból, régióból alaposan felkészülnek a gyerekek.

A Határtalanul program indulása óta több mint 10 ezer tanulmányi kirándulást bonyolítottak le több mint 520 ezer magyarországi diák részvételével – ismertette az államtitkár.

Potápi Árpád János elmondta: a program keretösszege négymilliárd forint, az utazásra elnyerhető támogatás mértéke csoportonként félmillió forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Jelezte, szeretnék elérni a keretösszeg emelését, hogy a most “várólistás” csoportok is bekerülhessenek a programba.

A választható programelemek közé bekerült a helyi termelők és termelői üzemek felkeresése, és a pályázatnál pluszpontot jelentett, ha egy helyi ismert személyt is meglátogatnak a diákok. Ezenkívül jobban behatárolták a magyarok által lakott területeket, és engedélyezték a székelyföldi megyékben a síelés megszervezését is – mondta.

Potápi Árpád János a program legfontosabb céljának azt nevezte, hogy erősítsék a gyerekekben a magyarságtudatot, a hazaszeretetet. Továbbá annak tudatát, hogy a magyar nemzet egységes, függetlenül attól, hogy országhatáron belül vagy kívül élünk – hangsúlyozta.

A pályázati eredményeket ide kattintva nézhetik meg.