Mintegy 200 magyarországi pedagógus utazik a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának Határtalanul programja keretében.

A 2011-ben indult Határtalanul program célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése az anyaországi és külhoni magyarság között. A program keretében magyarországi iskolák tanulói a magyar kormány támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről. A programnak köszönhetően eddig már félmillió iskolás kapott lehetőséget, hogy a határon túlra utazzon.

A Határtalanul program egyik újításának köszönhetően a diákok mellett már tanárok is részt vehetnek tanulmányutakon, hogy megismerkedjenek a külhoni területeken élőkkel, kapcsolatokat alakítsanak ki, a megszerzett földrajzi, történelmi, néprajzi ismereteket pedig oktatói munkájukban hasznosítsák. Eddig mintegy ezer magyarországi tanár vehetett már részt tanulmányúton a program keretében.

A június 4-i csíksomlyói pünkösdi búcsúra utazó mintegy 200 pedagógus egy része a Székely Gyorssal és a Csíksomlyó Expresszel utazik, egy másik részük pedig busszal keresi fel a búcsú helyszínét. Korábban Kárpátaljára, Erdélybe és a Vajdaságba is utazhattak pedagógusok a program keretében.