Mindössze ötven kilométerre a magyar-ukrán határtól, de még magyar oldalon, Rétközberencs községben él Gáncsos Szabina, aki Őseink összekötnek című pályamunkájával bőven befért a legjobb harmincba a Határtalanul Program által meghirdetett rajzpályázaton. A szabolcsi lány huszonötödik lett a Magyarok a Kárpát-medencében témájú megmérettetésen. Szabina úgy véli, hogy ezt az eredményt a magyarokra is jellemző szívósságával érte el.

– Komoly témát választottál, a cím is találó. Miként döntöttél emellett?

– A rajzom címe Őseink összekötnek, de akár a vérszerződés is találó lenne. Ezek az együvé tartozás alapjait jelentik nekem, hogy egy nép vagyunk, ami azt is jelenti, hogy ki kell állnunk egymásért, segítenünk kell a másiknak. Rétközberencsi vagyok, ami nagyon közel van az ukrán határhoz, ennek ellenére még nincsenek határon túli barátaim, legfeljebb öt ember. Mégis átérzem a magyarság sorsának tragédiáját és szépségét, ez a génjeinkben van.

– Milyen út vezetett a Határtalanul Program rajpályázatán elért eredményedhez?

– Azért vágtam bele a pályázatba, mert kiskoromtól érdekelt a rajz, de sajnos nem volt semmilyen rajztanár vagy bárki, aki segített volna, hogy fejlődjek, ezért tizenkét éves koromtól kezdve magamat képeztem. Ha valamit elrontottam, nem adtam fel, újra próbáltam. A másik pedig, hogy a téma igazán megfogott, hisz mégis az őstörténetünkről van szó és hazánkról.

– Sokat rajzolsz ezen kívül?

– Igen, és szívesen mutatom meg őket másoknak. Még az Insta-oldalamra is fel szoktam tenni néhányat. Az eredmény pedig, hogy az enyém a huszonötödik legjobb munka, arra ösztönöz, hogy a továbbiakban még keményebben dolgozzak. Úgy érzem, többet is kihozhattam volna magamból, de majd legközelebb jobban fogok igyekezni ennél is. Szeretnék továbbra is fejlődni, a rajz mellett a grafika és a festészet is érdekel – ezeken a vonalakon akarok majd továbbmenni.

– Az ukrán határhoz közel élve mit jelent neked az a szó, hogy határtalanul?

– Ami hazánkkal kapcsolatos dolgot nem tudunk szóval kifejezni, azt próbáljuk meg máshogy, például rajzzal megtenni azt. Mikor másoknak mesélek a magyarokról, nemes harcos, bátor embereknek jellemzem őket. Magamat makacsnak vallom, viszont kitartónak is, mert amit szeretnék, azt jó magyarhoz méltó módon el is tudom érni.