Idén az egyik csíksomlyói zarándokvonat külön kocsijaiban utazhatnak pedagógusok a Határtalanul program keretében.

A Határtalanul program elsődleges célja, hogy az anyaországi és külhoni magyar gyermekek közötti kapcsolatok kialakítását elősegítse és megerősítse. A külhoni magyar területekre szervezett kirándulások emellett hozzájárulnak a lokálpatriotizmus megerősítéséhez, elősegítik a külhoni magyarság megismerését, a földrajzi, geológiai, néprajzi ismeretek bővítését. Eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága lehetőséget biztosít a diákok mellett a pedagógusoknak is az összetartozás-tudatot erősítő tanulmányutakon való részvételre, hogy megismerkedjenek a külhoni területeken élőkkel, kapcsolatokat alakítsanak ki, a megszerzett ismereteket pedig oktatói munkájukban hasznosítsák. Az utak egyben lehetséges mintaútvonalak is a Határtalanul program osztálykirándulásaihoz.

A program keretében eddig már összesen csaknem 2000 pedagógus részére vált lehetővé tanulmányi utazáson való részvétel. A felkeresett úticélok között első helyen a legnagyobb régióként Erdély szerepel, amelyet a Felvidék, Horvátország és Vajdaság követ. Kárpátalja vonatkozásában a program jelenleg szünetel.