Kicsi a bors, de erős

Az Eszéken található Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ az egyetlen, amely horvátországi területről nagydöntőbe jutott a Határtalanul középiskolai vetélkedőn. A 3KHORVÁTOK nevű csapat négy fővel ért el 14. helyezést – ebben a pozícióban amúgy négyes holtverseny született. Egy tanuló segítségével bemutatjuk ezt a kis társaságot.

Az első meghökkentő dolog az osztály kis létszáma: „A 3. K osztály egy közgazdász szakos osztály, ami négy főből áll, innen, mármint a 3. K-ból ered egyébként a csapat nevének egyik fele is” – mondja az osztályt képviselő tanuló, Novácski Dália, akinek elmondása szerint Varga Viola történelem-etika szakos tanárnő segített nekik a felkészülésben. „A tanárnő mesélt nekem a versenyről, én pedig úgy gondoltam, meg kell próbálni. Olyan érzésem volt, hogy már az első fordulón sem jutunk túl, amit egyébként még egyedül csináltam meg, az osztály többi tagja ezután csatlakozott.”

A nehéz kezdet után kezdett összeállni az eszéki társaság: „Mindent együtt csináltunk. Minden egyes forduló alkalmával összejöttünk, és közösen oldottuk meg a feladatokat, amik nekünk azért okoztak külön nehézséget, mert a kérdések zöme Erdéllyel és a Felvidékkel volt kapcsolatos. De nem baj, a feladatok megoldása során sokat tanultunk ezekről a területekről is. Nem is gondolkodtunk helyezésben, nekünk a részvétel volt a fontos, persze, örülünk, hogy végül eljutottunk az utolsó fordulóig” – mondta lelkesen Dália.

A nehézségeken túl Dália azt is megemlítette, hogy neki személy szerint a videó összerakása tetszett a legjobban, amiért mellesleg 50 ezer forint jutalmat kapott az ő osztálya is. „Mivel tényleg nem a nyeremény lebegett a szemünk előtt, ezért még időnk sem volt gondolkodni, hogy mit csinálunk a pénzzel.”

Az eszéki iskola diákjai büszkék a magyarságukra, ez is inspirálta őket, hogy elinduljanak a Határtalanul vetélkedőjén. Novácski Dália elmondta: „Nagyon sokat jelent számunkra, hogy két nyelven tanulunk, összetartó osztály vagyunk, és sok mindent csinálunk közösen. Ez a verseny is egy lehetőség volt, hogy még jobban összekovácsolódjunk, és közben rengeteg tapasztalatot szereztünk.”

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: