Kezdők, de profik

Dunaszerdahely a felvidéki magyarság egyik fellegvára – itt található a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, amelynek csapata, szerényen csak „Kezdők” néven fut. Holtversenyben a tizennyolcaik helyen végzett a Határtalanul versengésében, amelyen középiskolás diákok oldottak meg, az egyetemes magyarság történelmével és kultúrájával kapcsolatos kérdéseket, feladatokat. A csapat tagjai közül Takács Bernadettet kérdeztük az élményekről.

– Hangulatát tekintve mi jut eszedbe a versenyről?

– Nagyon sokat nevettünk, jól szórakoztunk a verseny feladatok megoldása közben. Mint minden osztály, szerettünk volna nyerni, de tudtuk, ha nem is nyerünk, akkor is sok jó élménnyel gazdagodunk a verseny közben. Az osztályunk egy ügyes összeszedett kis csapat. Nálunk mindig is az összefogás volt a jelige minden feladat és probléma megoldásában. A versenybe való bekapcsolódásunkat először osztályfőnökünk, Gálfy Barbara kezdeményezte. Szerette volna, ha bekapcsolódunk a versenybe. Nagyon tetszett az ötlet, így hát belevágtunk. El sem hittük, hogy bejutottunk először a közép-, majd a nagydöntőbe is.

– Változatos mesterségek tanulhatók a dunaszerdahelyi sulitokban, mesélsz ezekről?

– Az iskolánk pontos neve: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, amely Dunaszerdahelyen található, Szlovákiában, a Neratovicei téren. Átlagban húszévesek vagyunk. Az iskolánk egy nagy narancssárga és modern épület, fehér ablakokkal. A három emeleten különböző szakos diákok tanulnak, mint például cukrászok, szakácsok, vállalkozók, közétkeztetők, fodrászok és autószerelők.

– Gyorsan eltelt az elmúlt fél év?

– Igen. A versenybe januárban kezdtünk bele. A feladatokat egységesen felosztottuk egymás közt, mindenki ugyanannyi részt kapott. A fordulók alatt azért stresszeltünk is. A győzelem gondolata akkor futott át az agyunkon, amikor megtudtuk, hogy bekerültünk a nagydöntőbe. A feladatok közt volt olyan, amit nem nagyon tudtunk, hiszen nem magyarországiak vagyunk: ilyenek voltak például az épületes és szobros feladatok. Ezek okozták a legnagyobb nehézségeket, de ettől függetlenül ezek a kérdések voltak a kedvenceink, hiszen így jobban megismerhettük Magyarországot. Tizennyolcadik helyezettek lettünk, amivel nagyon elégedettek vagyunk, hisz így is nagyon sok iskolát leelőztünk, és tudjuk, hogy a részvétel a fontos. De azért is büszkék vagyunk, mert az iskolában kaptunk külön elismerést egy oklevél formájában.

– Mik a fő tapasztalatok ezek után?

– Az osztályunk erőssége abban rejlik, hogy sosem adjuk fel, és mindig összefogunk. A csapatnevünk Kezdők volt a verseny során, abból adódóan, hogy még sosem vettünk részt ezen a versenyen ezelőtt. Tervezünk újra elindulni, mert nagyon jól szórakoztunk a verseny alatt. Segített nekünk abban, hogy még jobban megértsük egymást. A magyarságunk számunkra nagy kincs, amit belül őrzünk, és igyekszünk mindenhol kifejezni azt a nagyvilág felé.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: