Gyulakuta egy az erdélyi Maros megyében található falu. Az ottani általános iskola tizennégy éves tanulói is bejutottak a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által hirdetett Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat nagydöntőjébe, ahol végül holtversenyben a tizenkettedik helyen végeztek.

Így kezdte az egyik diák, Menyhárt Kinga a versenyre való visszaemlékezést: „Mikor elolvastuk a versenyfelhívást, nagyon motiváló volt a nyeremény és izgalmasnak is találtuk a versenyt, ezért ki szerettük volna próbálni magunkat. Az egész pár nappal az elődöntő lezárta előtt kezdődött, a feladatokat pedig egységesen osztottuk el egymás között. Az elődöntőben viszonylag könnyű kérdésekkel találkoztunk, ezért megkaptuk a maximális pontszámot. Nagyon motiváló volt az elért eredmény, ezért viszonylag könnyen ugrottuk meg a középdöntő kérdéseit is. A döntőben azonban számunkra már nehezebb kérdések jöttek, és ez látható a végső eredményünkön is. Pedig amikor bejutottunk a nagydöntőbe, elkezdtünk kacérkodni a végső győzelem gondolatával. De azért nem bánkódunk, mert még jobban összekovácsolódtunk mi öten, akik részt vettünk a 112 ezer Kárpát-medencei tinédzser vetélkedőjében. ”

„Köszönettel tartozunk felkészítő tanárunknak, aki Császár Klára magyar és angol szakos tanárnő volt” – folytatta a gyulakutai diák. „A feladatok többsége történelemi jellegű volt, de előfordultak földrajzi és néprajzi jellegű kérdések is. Az elért helyezésünkkel nem vagyunk kimondottan elégedettek, de így is szép eredményt értünk el, amire büszkék vagyunk. Az iskolától külön elismerést nem kaptunk, de az osztályfőnőkünktől kaptunk egy-egy könyvet. A nehézséget a nagydöntőben, feltett kérdések okozták, mivel elég hosszú kérdések voltak és nem kapcsolódtak az oktató videók témáihoz.”

A Gyulakutai Általános Iskola csapata is megkapja a filmért járó 50 ezer forint jutalmat, ráadásul tanáruk is felajánlotta nekik a maga 100 ezer forintját, amit a szervezőktől kapott a felkészítésért. Az osztály tagjai büszkék magyarságukra, mint Menyhárt Kinga mondta, minden lehetőséget kihasználnak gyökereik ápolására, hiszen feléjük nem alap a magyar nyelv használata. „Vannak helyek, például közintézményekben, ahol nem biztos, hogy megértenek minket, ha magyarul beszélünk, ezért az ország, Románia nyelvét kell használnunk.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: