Az erdélyi Marosvásárhely képviseletében a Szász Adalbert Sportlíceum is ott volt a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat nagydöntőjében. A Határtalan Nemzedék huszonötödik helyen végzett az utolsó megmérettetésen.

„A kérdések elég nehezek voltak a döntőben illetve az első fordulóban a középdöntőt viszont könnyebbnek találtam mivel több általam fontos történelmi eseményről voltak kérdések, mint például a Bécsi Döntések” – idézte fel a történéseket a diákok képviseletében Hollanda Örs, a csapat vezéregyénisége. „A vetélkedőbe jelentkezéskor fontos szempont volt, hogy nagyon szeretem a történelmet, főként a magyart, és ezt kiváltképp lehetett a középdöntőben kamatoztatni.”

Örs az iskolájáról is beszélt: „Ahogy a bemutatkozó videoban is említettem, iskolánk a „Szász Adalbert” Sportlíceum mely 1964-ben épült, 2000-től indultak el az első sportosztályok, 2005 iskolánk egykori igazgatója után a „Szász Adalbert” nevet viseli.  Az itt tanulók a színvonalas sporttevékenység mellet megszerezhetik az általános műveltséghez szükséges tudást is. A vetélkedőn résztvevő csapat elszánt, fejlődésre éhes diákokból állt, kiknek fontos volt a határokon átnyúló nemzetszeretet és összetartozás.”

„Fontosnak tartom a diákok részvételét, mivel barátságok jöhetnek létre, ezen kívül fontos történelemi és földrajzi ismereteket szerezhetnek a verseny által” – folytatta a marosvásárhelyi tanuló. „Diákként azt kell, hogy mondjam, velem ellentétben sajnos egyre kevesebb az olyan fiatal, aki e nemzet ezen sötét napjával, Trianonnal foglalkozna. Ez rettentően elkeserítő, viszont ez remélhetőleg korrigálható az ehhez hasonló programokkal.”

Hollanda Örs azzal zárt, hogy „a verseny véleményem szerint óriási közösségformáló és összetartó erővel bír, segít megismertetni népünk kultúráját, történelmét, és reményt ad a nemzeti egység fennmaradására.”

A döntőt itt tudjátok visszanézni: