Vas megye képviseletében is bejutott egy iskola a Határtalanul középiskolai vetélkedő virtuális nagydöntőjébe. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanulói Muflonok névvel illették saját csapatukat, amit egyik tagjuk hirtelen ötletétől vezérelve fogadtak el mindannyian. A 36 fős osztály, akik közül Német Ágnes tanuló válaszolt a kérdéseinkre, hármas holtversenyben a tizennyolcadik helyen végzett a 112 ezer határon túli és anyaországi diák részvételével lezajlott versengésben.

– Kinek az ötletére indultatok el a Nemzetpolitikai Államititkárság által szervezett versenyen?

–  Osztályfőnökünk javasolta, mi pedig egyből magunkévá tettük az ötletet, hogy indulnunk kéne ezen a megmérettetésen. Elképzelni sem tudtuk, hogy hányadik helyen végezhetünk, ami felszabadulttá tett minket, így inkább kíváncsian vártuk a feladatokat. Igyekeztünk úgy megoldani a feladatokat, hogy mindenki részt tudjon venni azokban, ha már ilyen sokan vagyunk. Aztán amikor az első két fordulóban jól szerepeltünk, vérszemet kaptunk, és az utolsó körben már nyerni szerettünk volna. Itt már volt egy kis technikai nehézségünk is, ami sajnos látszott is a teljesítményünkön.

– Azt látom, hogy a nagy létszám ellenére jó a kohézió az osztályotokban. Bemutatnád magatokat?

– Az iskola Vas megyében, Szombathely Fő terétől pár percre helyezkedik el. Az épület tetejét medveszobrok díszítik, ami különlegesebbé teszi a megjelenését. Az osztályunk a 11. B, ahova 36-an járunk. Ebből 17-en emelt természettudományos képzésben vesznek részt, 19-en pedig általános tantervű képzésben. Bár ez alapján kettéosztottnak tűnhetünk, mégis egy összetartó csapat vagyunk, ahogy mondod.

– Melyik feladatra emlékeztek vissza a legszívesebben?

– A második forduló volt talán a legizgalmasabb, hiszen ezt otthonról kellett kiviteleznünk. A feladatok ehhez mérten elgondolkodtató, kvíz-jellegű kérdések voltak. A közös fejtörés pedig meghozta a gyümölcsét, hiszen bejutottunk a döntőbe. Leginkább az idővel volt problémánk, valamint, hogy mindenki részt tudjon venni a feladatokban. Azt gondolom, a mi osztályunk különösen erős csapatmunka terén. Egyikünk megragad egy fonalgombolyagot, ami elvezethet a célhoz és azt közös erővel bontogatjuk ki. Így válik az útvonal számunkra ismertté.

– Miként élik meg magyarságukat egy anyaországi megyeszékhely diákjai?

– Természetesen iskolánk, városunk és családjaink életének hétköznapjait és ünnepeit hagyományosan a magyar hagyományok és kultúra határozzák meg, amelyre az európai kultúra szerves részeként tekintünk. És ez is erősíti az osztályban szövődő barátságokat, emberi kapcsolatokat. És ha már újra a csapategységnél tartunk: a tervek szerint a Muflonok a versenyen nyert nyereményösszeget is együtt fogják elkölteni.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: