Már a döntőbe jutás is nagy eredmény volt a Határtalanul, határon túli magyarság tematikájú középiskolai vetélkedőben, a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákjai viszont a legjobb tízig, egészen pontosan a kilencedik helyig jutottak. Alföldiné Kiss Piroska, a Kvízfejek felkészítő tanára és Takács Kristóf tanuló vitt be minket virtuálisan a „lila iskola” falai közé.

– Tanárnő, miért lila iskola?

– Az iskola Egerben található, közel 35 éves múltra tekint vissza. 1987-ben nyitotta meg kapuit, már akkor lilára festették falait, hivatkozva arra, hogy e jellegzetes színnel akarták kiemelni az őt körülvevő szürke panelházak környezetéből. Az iskola azóta is lila színben ad otthont 1100 diáknak. Azonban már nem csak a falak színével, hanem még színesebb diákéletével és színvonalas képzésével is felhívja magára a figyelmet az észak-kelet magyarországi  régióban.

– Kristóf, mi volt a vonzó számotokra a tanárnő ötletében?

– Elsősorban a magyarságunk megélése, hiszen sok olyan történelmi vonatkozású tudásra is szert tettünk, ami bővítette a határon innen és – túl élő magyarsággal kapcsolatos ismereteinket.  A versenyre jelentkezés ötletét, ihletét, bátorítását természetesen az osztályfőnökünk, Piroska tanárnő adta, aki egyben a nyelvtanárunk is. Kitérnék a nevünkre is: a névválasztást csapatunk kedvenc sorozata ihlette, mert abban a sorozatban a Kvízfejek csapata megnyerte a versenyt.

– Piroska, ha már online térben zajlott a versengés, adja magát, hogy egy Neumann János nevét viselő iskola elinduljon ott?

– A versenyre jelentkezésükben én magam voltam a kiindulópont, és nagyon örültem annak, hogy egy olyan megmérettetésre hívhattam fel a figyelmüket, ahol az általános műveltégüket és tájékozottságukat tesztelhették. Természetesen nagyon fontos szempont volt, hogy egész idő alatt próbára tehették a digitális kompetenciájukat melyben a magyarság, az összetartozás megélése is megvalósulhatott.  

A verseny részletes leírását együtt tanulmányoztuk át, és már ekkor 11 diák jelezte, hogy szeretne részt venni egy ilyen izgalmasnak ígérkező versenyen. Természetesen csábító volt a verseny helyezettjeinek igért jutalom is, ami esetünkben, a tanárnak járó jutalommal együtt 150 ezer forint, és 20 diák részvétele a noszvaji Honfoglaló táborban.

– Kristóf, nektek mi a nyeremény legjobb része?

– A tábor, mert egyrészt nagyon szép helyre kaptunk utazási lehetőséget, másrészt pedig újra együtt lehetünk a csapattal, és nagyon várjuk, hogy személyesen is megismerjük versenytársainkat, akikkel eddig csak online térben versenyeztünk és voltunk együtt.

– És tudjátok-e már, hogy mire költitek el a pénzjutalmat?

– Még nem, de a táborban biztos jó a lesz a hangulat, ami biztosíték arra, hogy jó ötleteink lesznek.

A virtuális nagydöntőt itt nézhetitek meg újra: