Már a legjobb harmincba is különleges dolog bekerülni a Határtalanul! Magyarok a Kárpát-medencében Kreatív Rajzpályázaton, de Schauermann Liza azzal büszkélkedhet, hogy ő a tizedik helyen végzett rajzával. A harmincak közül ő az egyetlen, aki a Balaton-felvidékről, egész pontosan Balatonkeneséről való. Annak ellenére, hogy milyen szép helyen él, A Magyarságom eredete című kép alkotója szeret más helyeken is túrázni.

– Miért erről az oldalról közelítetted meg a Határtalanul rajzpályázatának témáját?

– A családommal régebben is rengeteget túráztam Magyarországon és Erdélyben is. Így csak fel kellett elevenítenem magamban a túrákat. Emiatt úgy érzem, közel áll hozzám ez a téma. Összességében megérintett, mivel rengeteg lehetőséget rejt magában, annak meg külön örülök, hogy másoknak is tetszett a művem.

– Miért a csíksomlyói búcsút rajzoltad le?

– Egy művészeti iskolában tanulok, ahol a fél osztályom néptánc szakra jár, így úgy érzem, kellő ismerettel rendelkezem a magyar néphagyományok terén. Szerintem maga a magyarság is a hagyományokból ered, ezért nem véletlenül jelenítettem meg művemen a magyar népviseletet. Csíksomlyót pedig azért választottam, mert az évenként megrendezett pünkösdi búcsú az az esemény, amelyen rengeteg magyar részt vesz – nekem is a terveim között szerepel, hogy elzarándokoljak oda. 

– Balatonkenesén különleges lehet élni, mit kérdeznek tőled mások, amikor megtudják, hogy ott laksz?

– Talán legtöbbször azt, hogy milyen télen és szeretem-e az ott nyaralókat. Igen, amúgy szeretem őket – azért ajánlanám a Balaton meglátogatását, mert különleges és gyönyörű hely, de a körülötte lévő helyeket is érdemes megnézni, mint például a Tihanyi Bencés Apátságot vagy a többi kilátót is.

– A rajzolást milyen szinten csinálod?

– Jelenleg grafikusnak tanulok, komolyabban foglalkozom vele. Szeretek rajzolni és örülök, hogy másnak is tetszik, amit készítek. Biztos hatással lesz a továbbiakra, hogy ilyen előkelő helyen végeztem a Határtalanul pályázatán.