Holtversenyben harmadik helyen végzett a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat nagydöntőjében a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium. A vetélkedő 2 hónapja zajlott, de a suliban még mindig szívesen emlékeznek a versenysorozatra.

A zentai bólyaisok nagyon lelkiismeretesen készültek a nagydöntőre – mesélte az EgyEmBTGK csapatban induló Nagygyörgy Zsóka. Megnézték a felkészítő videókat, és az interneten is utánajártak az egyes témáknak. Már akkor kialakult az a csapatszellem, amely a végül a harmadik helyig vitte őket.  A kollázs készítésben is az egész osztály tevékenyen részt vett, mindenki küldött egy-egy képet a saját településéről, hiszen az osztálytársak a Vajdaság különböző szegleteiből érkeztek az iskolába. Azt persze kár volna tagadni, hogy  Zenta az a város, ami összeköti őket.

A két hónappal ezelőtt kiharcolt sikerre azóta is nagyon büszkék és az összetartás sem múlt el ezekben a nehéz hónapokban. A vetélkedő által szorosabb lett a kapcsolatuk, és bebizonyították, hogy mindig számíthatnak egymásra. Örömmel gondolnak vissza így a nyár elején arra, hogy hiába választották el őket egymástól nagy távolságok, megoldották a feladatokat, helytálltak a megmérettetéseken és nagy elszántsággal képviselték az iskolájukat.

A sorozat segített a magyarságtudatuk megszilárdításában. Büszkék arra, hogy a magyart, ezt a remek nyelvet beszélik és ha szó esik a magyarságról, akkor mindannyian teljes szívvel vallják, hogy ehhez a nemzeti közösséghez tartoznak. A vetélkedőn is szóba került, hogy a magyarságot rengeteg csapás érte a történelem során, mégis mindig kiálltunk egymásért. Jöhettek törökök, németek, szétoszthatták az országunkat idegenek között, de sohasem szakadt meg a kötelék, ami összeláncolja nemzetünket, – a hazánk iránti tisztelet és szeretet. „Azt sem adtuk fel, hogy egyszer még egy ország lehetünk.” – mondta Nagygyörgy Zsóka.

Most, hogy a határforgalom megint szabadabbá válik újra van lehetőségük Magyarországra utazni. Két hónapja örömmel beszéltek arról a zentaiak, hogy szívesen kirándulnak Magyarországon. Őket elbűvölik csodálatos városaink, építményeink. Ami őket illeti örülnek annak, hogy hozzájuk még nem ért el a nyugat modernsége. Megőrzik hagyományaikat, de mégis nyitottak az újdonságokra is, valamint szívesen fogadják a külföldi látogatókat. Vajdaságban is maradtak meg történelmi Magyarország idejéből építmények, melyek napról napra emlékeztetik az ott élőket szülőföldjükre.

A teljes döntőt itt nézhetik meg: