Dunaújvárosnak is jutott hely a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjében a Széchenyi István Gimnázium Aranyásók csapatának köszönhetően. Az érettségi előtt álló osztály a tizenhetedik helyen végzett a versenyen, amelyen a Kárpát-medencei kultúra megismerése a cél. A csapatot Hutvágnerné Róth Éva osztályfőnök segítette.

– Mi motiválta az osztályt abban, hogy belevágjon a versenybe?

– A járvány előtt még sikerült Erdélybe utaznunk a Határtalanul programmal, ezután figyeltünk fel a vetélkedőre.  Rajtunk kívül még egy osztályról tudok, aki tavaly is nevezett, mint ahogy mi is. Az utazás annyira jól sikerült, hogy elsősorban ez motiválta az osztályt. Nagyon jó tanulási lehetőséget láttam a kérdések alapján. Mivel az osztály érdeklődő, ezért ők is jónak találták az ötletet. Persze a jutalmak is szerepet játszottak, de inkább csak másodsorban, amikor már elindultunk. Most abban reménykedtek, hogy még utoljára, ha nyernek, szerveznek egy közös kirándulást. 17. lett a csapatunk, úgyhogy ez egy kicsit másként alakult.

– Az online versenyforma, amit a pandémia alatt megszoktunk, nehezítette vagy könnyítette a részvételüket?

– Az online fordulókat már megszoktuk, nem probléma. Egyetlen esetben volt csak gondunk, az utolsó, döntő fordulón. Egyébként nagyon élveztük, és ezúton is köszönjük a lehetőséget.

– Mik az iskolájuk erősségei?

– Iskolánk a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium szép eredményeket ér el a reál tárgyak oktatásában, minden évben adunk diákokat az országos kémia, fizika versenyekre. Erős Hétszáz diák jár ide, három osztály négy évfolyamos, egy pedig nyolcosztályos képzés. Vannak évfolyamonként tagozatos osztályok, a miénk matematika-fizika, illetve humán.

– Hogy ment a felkészülés?

– Most állunk az érettségi előtt és, mint magyar-történelem szakos tanár kicsit önző módon örültem a lehetőségnek, mert  a vetélkedő segítette az osztályt ebben a felkészülésben is. Nekünk az első forduló jelentette a legnagyobb kihívást, abból a szempontból, hogy a gyerekek kevesebb adatot tudtak, viszont, mivel utána kellett nézniük, éppen ezért hasznos is volt. A középdöntőben nem éreztük nehéznek a kérdéseket. Nagyon gyorsan és jól is ment a válaszadás. A döntő aprólékos tudást igényelt, itt már voltak problémáink, de ebből is sokat tanultunk.

– Minek köszönhető az előkelő helyezés?

– Az osztályközösség jó, az együttműködés a diákok közt szoros – adott volt tehát egy erős alap a vetélkedéshez. A videó összeállításánál akadt csupán gondunk, mivel már zajlottak az érettségik, ezért sokan nem értek rá az emelt szintek miatt a forgatásra. Ezért választottunk egy rendhagyó megoldást, régi elkészített videókból vágtunk össze egy filmet, mely végső soron sokkal több lett, mint a vetélkedő egy feladata – emlék és érettségi ajándék is a ballagós batyuba!

A döntőt itt nézhetitek vissza: