Tizedikként végeztek a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatban, így ők is utazhatnak a noszvaji Honfoglaló táborba. A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium diákjai 11. BG néven szerepeltek Nemzetpolitikai Államtitkárság által hirdetett versenyen, és úgy érték el eredményüket, hogy korábbi tapasztalatuk nem volt a vetélkedővel kapcsolatban. Az idei élményeket Tóth Norbert, informatika tanár sorolta.

Az önök osztálya első nekifutásra bejutott a nagydöntőbe. Számítottak rá előzetesen?

– Az elején még nem, de miután továbbjutottunk a középdöntőbe, akkor már cél volt. Reménykedtünk benne, és örülünk a helyezésnek, ha jövőre indulunk a videóra nagyobb hangsúlyt fektetünk.

– Miért neveztek be idén, és mi a hiányérzet a filmmel kapcsolatban?

– A pandémia alatt kevés lehetőségünk volt osztályként kirándulni, vagy időt együtt tölteni és jó ötletnek gondoltam, hogy ezzel a versennyel együtt lehetett az osztály. Igaz, hogy most először csatlakoztunk, de jövőre szeretnénk újra elindulni. A kisfilmes feladatnál az osztály közösen találta ki, hogy mit szeretnének bemutatni Sopronról, de az idő hiánya miatt, amit az előrehozott érettségire készülők okoztak, csak egy kis része sikerült annak, amit elterveztek.

– Milyen volt a nagydöntő, amit online keretek között tartottak meg a szervezők?

– Nagyon hangulatos volt az osztálytermünkben, pizzát és üdítőt rendeltünk, mintha egy vb-t néztünk volna, melyben mi vagyunk az egyik versenyző.

Amiben ott voltak az egyenes kieséses szakaszban is. Mit kell tudni ezeknek a diákoknak az iskolájáról?

– Az iskolánk többcélú nevelési intézmény (bölcsödétől a gimnáziumig), melynek első alapító levele 1747-ben készült. Sopron belvárosában az Orsolya templom mellett fekszik. Az elmúlt tíz évben teljesen megújult az iskola kívül belül. Az osztály, amely elindult a versenyen, a 11. évfolyamot fejezte be, mint azt a csapat neve is mutatja.

– Hogy birkóztak meg a kérdésekkel, feladatokkal?

– Szerintem nagyon változatosak és jók voltak, az első fordulóban nagyon sok olyan kérdést kaptak, amit hetedikesként megtekintettünk a Felvidéken, és emiatt sok háttérinformációjuk volt a diákoknak. A nyereményt illetően már nagyon várják a gyerekek a noszvaji Honfoglaló tábort, és jó hogy augusztus végén lesz, mert a legtöbben korábban mennek családi vakációra.

A döntőt itt nézhetitek vissza: