A Szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2019. október 22-25. között a székely hősök nyomába eredt a Határtalanul Program keretében. Alapvető céljuk az volt, hogy tanítványaik ismerjék meg a székely nép saját, és a magyarok szabadságért vívott áldozatos küzdelmeit. Ebből kifolyólag látogatást tettek Székelyföld több olyan helyszínére, ami összefügg a székely és a magyar emberek függetlenségéért folytatott küzdelmeivel. A kinti diákokkal történő közös programmal az összetartozást és a nemzeti öntudatot erősítették.

A kirándulás folyamán Székelyudvarhelyen megtekintették a szoborparkot, majd a tanulók kiselőadás keretében ismertették Székelyudvarhely magyar történelemben betöltött szerepét és beszámoltak Székely Mózesről, Erdély egyetlen székely fejedelméről is. Wass Albert “vándor székely hazatalál” mellszobrát is megkoszorúzták.

Gyimesbükkön látogatást tettek a helyi Dani Gergely Általános Iskolába. Ajándékátadást követően közösen emlékeztek meg az 1956-os Magyar forradalomról és szabadságharcról. Az osztály ellátogatott még Gyimesbükkre, felkeresték a Gyimes-hágót, amely egykoron a székely menekülők útvonala volt. 1764-es Madéfalvi vérengzés miatt elmenekülő, vagy a szegénység elől kivándorló székelyek a Gyimesekben, a Tatros és mellék-patakai mellett telepedtek le. Az itt élők a “gyimesi csángók”. Mivel ők Erdélyben éltek, nem szakadtak úgy el Székelyföldtől mint a Moldvaiak. Ugyanolyan szép magyarsággal beszélnek mint a székelyek Csíkban.
Nyergestetőn az idegenvezető irányításával megemlékeztek az 1849-es nyergestői csata hős áldozatairól. Koszorúzást követően pedig Kézdivásárhelyre indultak tovább, ahol megemlékeztünk a település híres szülöttjéről Gábor Áronról tanulói kiselőadás formájában.

A tartalmas kirándulás része volt még, hogy az osztály Szalamáspatakán részt vett a Gyimesközéploki Ordasok Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai által tartott néptánc bemutatón és az azt követő kóstoláson is. 

A részletes beszámolót ide kattintva olvashatják.