A Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum 9F nevű csapata végzett a Határtalanul Középiskolai vetélkedősorozat harminckilencedik helyén. 158 ezer diák vett részt a versenyen a Kárpát-medence minden területéről, nem csoda, hogy a 9F tagjai büszkék arra, hogy ott voltak a nagydöntőben.

„Iskolánk hagyománya a városismereti projektnap, aminek idei témája az 1921-es soproni népszavazás volt. A diákok lelkesen vettek rész a projektfeladatok megvalósításában, hiszen megfogalmazódott bennük, hogy ők, illetve felmenőik is határon túli magyarokká válhattak volna” – Albert Anna Renáta osztályfőnök szerint ez volt az ok, amiért diákjai beneveztek a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett versenyre. „Csapatom a 9. F osztály tanulóiból áll. A középdöntőben tízen játszottunk, a döntőben az egész osztály csapatokba szerveződve vett részt.”

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindent lehet tanulni ebben a soproni iskolában: „Diákjaink informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, mechatronikai technikus, gépjármű-mechatronikai technikus, sportedző, villanyszerelő, gépi és CNC-forgácsoló, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakmákat tanulnak. A technikum vonzáskörzete Sopron, a környék falvai, és a Rábaköz települései.”

Albert Anna Renáta a 9F taktikájáról szót ejtve elárulta, hogy „a középdöntőben összedolgoztak, segítették egymást. A döntő sajnos az osztálykirándulásunk idejére esett, ezért nem mindenki tudott részt venni a versenyen. Akik szerepeltek a harmadik fordulóban vonaton ültek, így az akadozó internetkapcsolat sajnos nagyban befolyásolta az elért eredményünket. Mindig azok a kérdések voltak a legizgalmasabbak, amikkel kapcsolatban élményeik voltak, így élénk viták alakultak ki. Furfangosak voltak a kérdések, szerencsére a diákok többsége már hetedikesként részt vett a Határtalanul program kirándulásain, így volt, amikor tudták a választ, volt, amikor tippeltek.”

„Nem reméltük, hogy a döntőbe jutunk, de szerettünk volna kipróbálni magunkat a versenyen” – summázott a tanárnő. “Iskolánk már évek óta részt vesz a Határtalanul pályázaton, kapcsolatunk van a Felvidéken Ógyalla, Alsóbodok, Erdélyben Bors több osztályával. A gyerekek között élő kapcsolatok alakultak ki, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a felvidéki gyerekek a mi diákjaink meghívására részt vettek a soproni Volt fesztiválon. A népszavazás centenáriuma kapcsán az iskola és a város számos programját látogatták meg a nálunk tanulók, ahol elméleti ismereteket szerezhettek, mégis az a tapasztalatom, hogy Erdély, Felvidék tájait járva szembesülnek igazán a trianoni döntés következményeivel.”

A döntőt itt nézhetitek vissza: