Nemcsak művészetekben jeleskednek a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium diákjai, ezt bizonyítja a Határtalanul középiskolai vetélkedőn elért ötödik helyük is. Az elméleti tudásukat történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatok megoldásával is bizonyították, amelyek célja a Kárpát-medence magyarságának részletesebb megismerése volt.

„Antal Imola vagyok, nem nevezném magam szakmai felkészítő tanárnak, de én vezettem a csapatot a vetélkedő során” – mutatkozott be a NádudvART csapatának vezetője.

Szövést, vászonszövést tanítok. „Iskolánk különlegesnek számít a kézművesség oktatásának területén. Mesterséget oktatunk, és számos sikeres diák került ki iskolánkból, akik később sokan például Népművészet Ifjú Mestereivé váltak. Hangulatos környezetben családias közösség vagyunk, és legfontosabb számunkra az alkotás, és természetesen átélni annak az örömeit. Többen szándékosan évet ismételnek a legtehetségesebb tanulók közül is, csak hogy még több ideig járhassanak hozzánk, és tanulhassák a mesterséget. Nagy hangsúlyt fektetünk teljes magyar népi kultúránk megismerésére, aminek kiemelt része a határon túli területek hangsúlyozása. Ennek keretén belül több diákot fogadunk folyamatosan a határon túli területekről is.

A kézműves iskola diákjai jó ismerősnek számítanak a Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett Határtalanul programokon: „Megláttuk a vigaszág kiírást, és azonnal kérdés nélkül nekifutottunk. Már évek óta nyerünk, utazunk a program keretein belül, így könnyebb volt rátalálni. A csapat vegyesen állt össze az iskolából, és végig nagyon jó hangulat uralkodott. Nem igazán voltak nagy elvárások. Próbára akartuk tenni magunkat, a csapatot, mert érdekesnek és fontosnak tartjuk a témát.

A vigaszág meghirdetését követően azonnal kezdtünk, még aznap, 11-kor találkoztak az érdeklődők, és belevágtunk. Időközben alakult ki a feladatok leosztása. Volt, aki a földrajzi, volt, aki a történelmi feladatokra tudta jobban a választ, illetve mivel az iskola az egész Kárpát-medence területéről fogad diákokat, így terület szerint is “kialakultak” a felelősök” – mesélte Imola.

„Néha magam is elcsodálkoztam, hogy egy-egy diákom milyen váratlan területen rendelkezik az átlagnál több ismerettel” – folytatta a nádudvari fiatalok tanára. „A lehetőségen, hogy nyerhetünk is, az első forduló után kezdtünk el gondolkodni – ekkor jutottunk tovább.

Magyarságunk kifejezése, főként művészi rátermettségünkkel, talán különlegesebbé tesz minket és nagy szerepet játszik mindannyiunk életében. Kultúránkat az alkotás során a határon túli területek kiemelésével műveljük, és nagy motivációt jelent, hogy sok diáktalálkozónk van határon túliakkal és anyaországiakkal egyaránt.”

Az NádudvART tagjai tanulmányi útra tervezik költeni a Határtalanul vetélkedőjén elnyert összeget. 

A virtuális nagydöntőt itt nézhetitek meg újra: