HUNfoglalók néven is szerepelt csapat a Gáti Kovács Vilmos Líceumból, ők a 41. helyen végeztek a 158 ezer Kárpát-medencei középiskolás gyerek részvételével zajló Határtalanul vetélkedő nagydöntőjében. Idén a háború nehezítette a nyolc kárpátaljai nagydöntős diákjainak mindennapjait. Bakos Erika felkészítő tanár így élte meg a vetélkedőt.

– Hányadikosok a HUNfoglalók?

– 9. Osztályos tanulók vagyunk.  Sajnos először a Covid19, majd a háború miatt kényszerültünk távoktatásra. Iskolánkban március óta menekültek vannak elszállásolva. Sajnos sokan közülünk külföldön tartozódnak, ezért nehéz volt megvalósítani, hogy közösen vegyünk részt a vetélkedőn. Azért a HUNfoglalók nevet választottuk, mivel a honfoglaló magyarok fő serege vidékünkön,   a Vereckei-hágón jött be a Kárpát-medencébe. Összetartó és színes csapat vagyunk.

– Miért neveztek be a Határtalanul vetélkedőre?

– Azért neveztünk be, mert érdekesnek találtuk a felhívást és szerettünk volna közösen részt venni egy ilyen versenyben, hogy jobban megismerjük a magyar kultúrát, a Kárpát-medencei magyarságot és nevezetességeit,  érdekességeit. 

– Hogy készült a kisfilm, mit tartottak fontosnak bemutatni magukkal kapcsolatban?

– A kisfilmünket sajnos technika hiányában és a jelenlegi körülmények miatt csak telefonnal tudtuk felvenni, bemutatni. 3 percbe nem sok fér bele, de igyekeztünk ezt is megoldani, bár kicsit csalódottak voltunk a videóra kapott 17 pontért. Igyekeztünk bemutatni az iskolát,  a csapatot és hogy békében hol és hogyan töltjük a mindennapjainkat. Szerintem a miénk tényleg gyerek munka volt, amit nem lehet összehasonlítani egy profi videós által készített videóval. Erre a jövőben jobban odafigyelünk majd!

– Mik voltak a legizgalmasabb kérdések, erőpróbák?

– A kérdésekben több csavar is volt, tényleg nem volt egyszerű! Például, volt egy kérdés Fadrusz János  Mátyás szobrával kapcsolatban, mivel ez elég ismert és én már jártam is ott, Kolozsváron, biztos voltam benne, hogy tudni fogom a választ. De a kérdés nem az volt, amire általában számítunk – hogy mikor avatták fel? -,  hanem azt kellett tudni, melyik magyar miniszterelnök avatta fel…szóval elég nehéz volt, és tényleg összetett, a magyarság életét, kultúráját felölelő kérdések voltak.

– Hogy élik meg a kárpátaljai gyerekek Trianon hatásait?

-A diákok ismerik és tanulják iskolánkban a magyar nép történelmét. Trianon a magyar történelem legszomorúbb eseménye. Hiszen a világtörténelem során egy országot sem sújtottak ilyen nagy büntetéssel, mint a magyarokat. De 100 év után sem sikerült beolvasztani, eltüntetni a magyarságot az elszakított területeken! Ez is  mutatja, hogy a magyar nép  erős és összetartó. A történelem óráinkon igyekszem tudatosítani bennük: bárhol éljünk a világban,  bármennyire szétszakított bennünket a történelem, mi is a magyar nemzethez tartozunk,  az összmagyarsághoz!

– Van lehetősége az iskolának eljutni a történelmi Magyarország más területeire?

-Igen, néha adódik alkalom. Idén is több helyre készülünk,  bár a jelenlegi háborús  helyzet bármikor keresztülhúzhatja a terveinket, sajnos…

A döntőt itt nézhetitek vissza: