A Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat nagydöntőjében megosztott 3. helyezést ért el a kassai Máraisokk csapata. Nevük már önmagában is szójáték, hiszen a Márai Sándor Általános és Középiskola tanulói szálltak a ringbe. A bronzérmet hozó receptet két hónap után sem feledik.

A titok a csapatszellemben és a versenyrutinban rejlik

Az összefogás, ez vitte a Márai Sándor Általános és Középiskola tanulói a harmadik helyig a két hónappal ezelőtti döntőben.Szétosztották a feladatokat, és így közös erővel megbirkóztak a feladatokkal. Sokat segített, hogy nagyon sok versenyen vettek korábban részt. Sok tapasztalatot gyűjtöttek, megtanulták az összefogás lényegét és fontosságát.  Kiderült, hogy együttes erővel minden könnyebben megoldható és áthidalható. Végül nemcsak a versenyen elért helyezés volt számunkra meglepő, hanem az is, hogy a csapatszellem mennyire erősen motiváló hatással volt rájuk. A szervezettség és a fegyelmezettség nagyban segítette a munkát, és egymást biztatva tudták kihozni magunkból a legtöbbet. Ügyesen és okosan szelektáltak. Ki miben a legjobb, mindent senkinek sem kellett csinálnia.  Ez azért volt előnyös a számukra, mert így javult a kommunikáció és hatékonyabban tudtak dolgozni. Ez a határtalan élmény nagyon sokat segített az osztályközösség fejlődésének is.

Magyarország Kassáról nézve

Az anyaroszágról meglepően sok dolgot tudtak meg. A torontárvásárhelyi kecskézést emelik ki, úgy látják nagyon érdekesek az efféle népszokások. Az is újdonság volt, hogy az adventi időszakban néhány vidéken már megkezdik a kántálást. Erről még nem nagyon hallottak eddig. Sokuk számára az is új dolog volt, hogy kié a ,,Ki volt Anonymus?” című mű. És végül, de nem utolsósorban, sokan tisztában voltak a válasszal arra a kérdésre, hogy melyik költőnek volt a neve az, hogy Izabella, mégis a verseny után úgy gondolják, erre a választ már sosem felejtik el. 

Örök emlékek

Eleinte egy kicsit egymást is tanították a játék ideje alatt, hiszen ez a csapatban dolgozás volt a lényege. Egy életre megjegyezték, hogy a Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak mellett található, hogy kiről nevezték el az „X” alakú keresztet, vagy hogy mit szimbolizál a magyar zászlón az a bizonyos 3 szín. Bár legtöbbjük tudta már, de lehet, hogy e verseny nélkül sosem ragadt volna át rájuk ez az információkat. Úgy érzik, hogy sokat tanultak és fejlődtek a tavasz folyamán.

A középiskolai vetélkedő döntőjét itt nézhetik vissza: