A Vajdaságban lévő Zentán található a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, amelynek tizenhét éves diákjai 22. helyen végeztek a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatban. A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által hirdetett versenyen 112 ezer Kárpát-medencei diák vett részt.

„Szeretünk versenyezni, és egy spontán ötlettől vezérelve indultunk el a Határtalanul versenyén” – kezdte Bajtai Éva tanár. Mint mondja, „a nyolc fős osztály párokba verődve készült a versenyre, amelynek az volt a célja, hogy a résztvevő diákok részletesen megismerjék a Kárpát-medencei magyarság történelmét, kultúráját és hagyományait.”

Selymesi Nikolett, a 2 KB csapat egyik diákja elárulta: „Két perc alatt találtuk ki a csapatnevet”, ami arra utal, hogy a Tisza partján fekvő Zentán lévő iskola diákjai matematika-informatika és képzőművészeti szakon tanulhatnak 2003 óta. – Nikolették az utóbbin készülnek a nagybetűs életre, és nagyon szeretnek festeni, szobrászkodni. „Az osztály érthető módon a művészetekben és az irodalomban erős. Nehézség volt a versenyen, hogy időre kellett dolgozni, és sok volt a történelmi kérdés, ráadásul az utolsó fordulóban egy technikai hiba is hátráltatott minket.”

Tanár és diákja az élményekkel gazdagodva mondta, hogy „eddig sem volt gond az osztályban a csapategységgel, de a Határtalanul még az eddigieknél is jobban összekovácsolta a társaságot. Az eredmény miatt picit csalódottak vagyunk, mert mégiscsak utolsók lettünk a nagydöntőben.”  A tanulók még nem döntötték el, hogy mire költik az 50 ezer forintot, amit a döntőben feltöltött videójukért kaptak.

A végén a magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Éva és diákja, Nikolett arról is elmélkedett, hogy a három fordulós Határtalanul verseny témái igazán közel állnak hozzájuk, szerbiai magyarokhoz, „hisz Szerbiában kisebbség vagyunk, Magyarországon meg vajdaságiak. Néha picit olyan, mintha egyik helyen sem lennénk otthon, és ezt nem egyedül mi, hanem szinte az összes vajdasági magyar így érzi.” A Bolyai gimisei ezért is boldogok, hogy részt tudtak venni a megmérettetésen, amelyen sok téma között honismereti, történelmi, néprajzi és irodalmi témakörökben mérték össze tudásukat más magyar diákokkal a Kárpát-medence egész területéről.

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: