Két budapesti iskola is befért a legjobb tíz közé a Határtalanul középiskolai vetélkedősorozat végén. A Fazekas Mihály Gimnázium „Fazekas2040D” nevű csapata az ötödik helyen végzett a Kárpát-medencei magyarság történelmével és kultúrájával kapcsolatos feladatok megoldása után. A verseny három körben zajlott, a Fazekas diákjainak nevében Nagy Krisztina újságolta el az utóbbi fél év élményeit.

– Mondhatjuk, hogy lépésről-lépésre rázódtatok bele a feladatok megoldásába?

– Igen. Az első fordulóban mindenkit megkértünk, hogy oldja meg a tesztfeladatokat, ahányszor csak tudja, és igyekezzen a legjobb eredményre törekedni. A második fordulóban már volt egy sejtésünk arról, hogy milyen típusú kérdésekre számíthatunk, így a felkészülés könnyebb volt. A Zoom meeting előtt mi is indítottunk egy hívást az egész osztállyal, megbeszéltük, hogy hogyan mutatnánk be magunkat, a feltett kérdésekre nagyjából miket válaszolnánk, és ki szeretné ezeket elmondani. Ezek után együtt beléptünk a meetingbe, megtettünk minden tőlünk telhetőt. A harmadik forduló már nyári szünet alatt volt, így nem volt mindenki elérhető a verseny időpontjában, de így is voltunk elegen a feladatok csoportos megoldásához.

– Mire specializálódtatok a tanulmányaitok során, mennyire volt testhezálló a feladatsor a csapat tagjainak?

– Átlagban 15-16 évesek vagyunk. Nincs egy kifejezett tagozatunk, ezért szerteágazó érdeklődési köreink és erősségeink vannak, amikkel kiegészítjük egymást. Hat osztályos gimnáziumi osztály lévén már három éve ismerjük egymást, összeszokott közösség vagyunk. Rengeteg közös programot szervezünk tanítás után és tanítási szünetekben is. Legikonikusabb a minden év augusztusában megszervezett Tisza-tavi evezős osztálytáborunk.

– Belegondoltatok, hogy 112 ezer résztvevő diák közül végeztetek ennyire elöl?

– Huhh, tényleg? Szerintem mindenki nevében beszélhetek, amikor azt mondom, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, így bármilyen helyezésnek örültünk volna. Nem a cél a fontos, hanem az odafele vezető út. Az ötödik hely pedig önmagában is nagyon szép, ha meg belegondolunk, hogy ilyen sok diák megannyi csapata indult, ez még inkább egy rendkívüli eredmény, amivel nagyon elégedettek vagyunk.

– Budapesten, Magyarország fővárosában élve milyen prioritást élvez magyarságotok megélése?

– Trianon családokat szakított szét, az osztályból többeknek él külföldi, magyarok lakta területeken rokona, barátja. Ők idén például nem láthatták szeretteiket a korlátozások miatt. Az irodalomóráinkon a magyar költők és írók kiemelt szerepet kapnak, énekórán Kodály-módszer alapján tanulunk. Iskolánkban szinte minden osztályban lehet Rubik-kockával játszó gyereket találni. Nem szabad elfelejteni, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak, mennyi mindennel lenne szegényebb az egész világ, ha nem lettek volna magyar emberek. Mi vagyunk az új generáció, meg kell tartanunk az életérzést, emlékeznünk kell a múltunkra, de építeni kell a nemzetünk jövőjét is, amivel szerintem jó irányba haladunk!

A döntő élő közvetítését itt nézhetitek vissza: